BiH
55

Osigurano trajno stambeno zbrinjavanje za 24 porodice iz kolektivnih centara u Goraždu

A. Ku.
Foto: Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica
Foto: Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica
U Goraždu je danas svečano obilježeno useljenje 24 porodice u novoizgrađeni stambeni objekat, izgrađen u okviru Projekta CEB II "Zatvaranje kolektivnih centara i alternativnih smještaja putem javnih stambenih rješenja".

Svečanosti su prisustvovali federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Nerin Dizdar, gradonačelnik Goražda Ernest Imamović te predstavnici Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Ukupna vrijednost projekta iznosila je preko 2,6 miliona KM, dok je Grad Goražde izdvojio 124.000 KM. Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica implementator je projekta.

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Nerin Dizdar, prisustvujući svečanosti, naglasio je:

"Jedan od ključnih ciljeva ove Vlade Federacije BiH je trajno zatvaranje kolektivnih centara i pružanje dostojanstvenih stambenih rješenja za sve porodice. Danas dijelimo sreću sa svim korisnicima i lokalnim vlastima."

Gradonačelnik Goražda Ernest Imamović istakao je značaj ovog projekta za lokalnu zajednicu:

"Ovo je jedan od najvažnijih projekata u Goraždu, a Vlada Federacije BiH je najveći investitor u naš grad, što nas čini ponosnim i zahvalnim. Važno je da su konkretnu podršku Vlade FBiH osjetile i porodice koje dolaze i najranjivijih kategorija."

Projekat CEB II ima za cilj zatvaranje 104 kolektivna i alternativna smještaja širom BiH te osiguranje 2045 stambenih jedinica.

U Federaciji BiH trenutno se gradi 214 jedinica u sedam općina, dok je do sada završeno 39 podprojekata sa ukupno 1015 jedinica.

Zahvaljujući ovom projektu, značajan broj porodica u Bosni i Hercegovini dobija priliku za kvalitetnije životne uslove i trajna stambena rješenja.