Dan grada Konjica
46

Otvoren Muzej potopljenog područja Lisičići na otvorenom: Spremni smo čuvati našu prošlost

I. Sa.
Muzej potopljenog područja Lisičići na otvorenom danas je svečano otvoren povodom Dana grada Konjica.

Otkrivanje jednog od pet panela su obavili gradonačelnik Konjica Osman Ćatić i Hamdo Lepara, predsjednik Udruženja građana potopljenog područja Lisičići.

Na panelima, koji su smješteni uz glavnu saobraćajnicu kroz naselje i mjesnu plažu i dostupni dostupni svim posjetiocima, prikazani su vrijedni tragovi života na ovom području od neolita pa do potapanja Lisičića 1952. godine.

"Spremni da čuvamo ono što je naša svetinja, a to je naša prošlost, želimo da imamo svjetliju i bolju budućnost i da naše mlade generacije zajedno sa svima nama znaju koliko je ovo bogatstvo. Ovdje smo gdje su lijepo i sinhronizovano povezane historija i prirodne ljepote. Na nama je da i jedno i drugo čuvamo i hvala svima koji nam u tome pomažu", kazao je Lepara te se zahvalio pokrovitelju Gradu Konjicu i svima koji su na bilo koji način podržali realizaciju projekta.

"Ovaj jedinstven muzej na otvorenom značajan je korak u očuvanju našeg naslijeđa jer će svim posjetiocima, a naročito mladima, koji često borave upravo ovdje, biti vrijedan podsjetnik da se na ovom prostoru živjelo i djelovalo još u vrijeme neolita i dalje kroz historiju. Duboko uvjeren da će mladi sa ovog područja nastaviti aktivnosti, koje su počeli prije par godina stariji članovi Udruženja, čestitam organizatorima i koristim priliku da se zahvalim, što na ovaj način učestvuju u obilježavanju Dana grada Konjica. Gradska uprava Konjic bila je uz Udruženje potopljenog područja Lisičići u svim ranijim aktivnostima. Nastojat ćemo nastaviti taj kontinuitet, kao što to čine vrijedni članovi udruženja unoseći nove ideje i nove sadržaje u uređenju ovog prelijepog naselja na obali Jablaničkog jezera, našeg Konjica i naše Bosne i Hercegovine", kazao je Ćatić.

Džafer Alić, predsjednik Skupštine HNK je napomenuo kako je ovo jedna mala kocka "našeg identiteta, opstojnosti i kontinuiteta na ovim prostorima i svakako da je svaki ovakav događaj važan".

"Volio bih da sličnih aktivnosti bude još više", rekao je Alić koji je uz brojne goste prisustvovao otvaranju.

Alić je pohvaljujući trud članova udruženja te izrazio spremnost za podršku u budućim aktivnostima.