Upitna budućnost
23

Ove godine neće biti održana Čevljanska korida, Porezna uprava traži fiskalizaciju i prijavu radnika

A. Ku.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Korida u Čevljanovićima ove godine neće biti održana, potvrdio je za Klix.ba predsjednik Udruženja građana (UG) Čevljanska korida Besim Gljiva.

Kako nam je kazao, organizatorima su postavljeni finansijski zahtjevi, koje ne mogu ispuniti, jer održavanje koride nije imalo profitabilan karakter.

Gljiva je istakao da je riječ o neprofitnom udruženju, koje nije porezni obveznik i da je fiskalizacija nemoguća, a što je jedan od zahtjeva Porezne uprave FBiH.

"Ove godine po prvi put nismo u mogućnosti da ulazimo u rizik i organizujemo koridu. Sve više traju nameti od institucija, krenuvši od Porezne uprave FBiH koja nameće pravila fiskalizacije i prijave radnika. Govoreći o fiskalizaciji nije mi do kraja ni jasno šta hoće, a mislim da nije ni njima. Sljedeći problem su pravila MUP-a KS koji pravi procjenu bezbjednosne situacije, procijeni koliko treba policajaca i sve nam to na kraju naplati. Pored svega toga što smo uspijevali da platimo dobijemo i famozne kazne za za minorne stvari poput kazne za kretanje gostiju", kaže nam Gljiva.

Naglašava da se Čevljanska korida koja ima tradiciju dugu skoro 80 godina finansirala isključivo od prodaje određenog broja karata.

Objašnjava nam da je riječ o prostoru koji se prostire na 400 duluma te je nemoguće naplatiti 25 posto prihoda od ulaznica.

Govoreći o kaznama koje su dobili kaže nam da je iznos kazne po jednom osnovu 10.000 KM, a kažnjavani su od porezne i tržišne inspekcije, ali i MUP-a KS.

"Ovo je postao jedan svojevrsni turistički brend. Ljudi su godišnje odmore određivali po datumu održavanja koride. Teška srca smo odlučili da ove godine ne organizujemo koridu jer nam trebaju sredstva koja su za nas ogromna. Sudbina Čevljanske koride više nije u našim rukama", rekao je Gljiva.

Dodao je da je Čevljanska korida manifestacija na kojoj se ne pravi monopol da bi se ostvario profit, već se pravi jedan ambijent da bi običan čovjek mogao doći i na što jeftiniji način proveo dan na tom mjestu.

"Niko od nas entuzijasta nije imao interes da bi ostvario profit, ovo je manifestacija za narod i uradit ćemo sve da je vratimo u tokove i nadamo se da će neko od nadležnih to da prepoznati", zaključuje Gljiva.