Pilot projekti CIK-a
17

Ovo su biračka mjesta na kojima se koristi elektronska oprema za provedbu izbora

N. V.
Foto: T. S./Klix.ba
Identifikacija birača na osnovu otiska prsta u Starom Gradu (Foto: T. S./Klix.ba)
Ove godine se na lokalnim izborima u Bosni i Hercegovini prvi put glasa uz pomoć elektronske opreme nakon što je visoki predstavnik Christian Schmidt donio izmjene Izbornog zakona BiH, ali ne na svim biračkim mjestima.

Centralna izborna komisija BiH provodi četiri pilot projekta u 20-ak općina i gradova, odnosno blizu 500 biračkih mjesta.

Prvi projekat se odnosi na elektronsku autentifikaciju birača i transmisiju rezultata, a provode se na 165 biračkih mjesta u 11 općina/gradova: Stari Grad, Tešanj, Doboj, Bijeljina, Trebinje, Bosanska Gradiška, Goražde, Ljubuški, Sanski Most i Zvornik.

Drugi pilot se projekat podrazumijeva upotrebu optičkih skenera glasačkih listića i automatsku transmisiju rezultata izbora na 145 biračkih mjesta u Vogošći, Tuzli, Visokom, Stocu, Bosanskom Novom i Prijedoru.

Treći pilot projekat će biti proveden na 138 biračkih mjesta u Brčko distriktu i odnosi se na biometrijsku identifikaciju i autentifikaciju birača. Četvrti projekat se odnosi na videonadzor na 10 biračkih mjesta u pet izbornih jedinica i ne predstavlja nikakvu promjenu za same birače u smislu glasanja.

Detaljne informacije o biračkim mjestima za svaku općinu posebno možete pronaći na ovom linku, s obzirom na to da je odluka objavljena u Službenom glasniku BiH.