Klix.ba saznaje
98

Ovo su kandidati za komesara i zamjenika komesara MUP-a HNK

M. G.
Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba
Kandidati za komesara MUP-a HNK su Robert Perić iz Granične policije BiH, koji je aktuelni načelnik Terenskog ureda Jug sa sjedištem u Čapljini i aktuelni Šef Detašmana FUP-a Mostar Mirko Kuprešaković, saznaje Klix.ba.

Kako saznajemo, za zamjenika komesara javili su se načelnik Sektora za kriminalitet MUP HNK Ramiz Hasić i načelnik PU Konjic Mirsad Subašić.

Prispjela prijava još jednog kandidata bit će vrlo vjerovatno odbačena zbog njegovog skorog odlaska u penziju, s obzirom je Zakonom o policijskim službenicima propisano da komesaru i zamjeniku komesara mandat prestaje ispunjavanjem uvjeta za odlazak u penziju.

Podsjetimo da je Hercegovačko-neretvanski kanton godinama bez komesara policije zbog previranja vladajućih SDA i HDZ-a, te da je ove godine upravo njihovim dogovorom izmijenjen zakon o MUP-u HNK tako da je uveden institut zamjenika komesara policije.

Time se u ovom dijelu naše zemlje napravio nacionalni balans u rukovodstvu policijskih struktura, ali i presedan u funkcionisanju kantonalne vlasti, kojim je HNK prvi u našoj zemlji s policijskim komesarom i njegovim zamjenikom, po uzoru na ustrojstvo MUP-a FBiH.

Međutim ne treba zaboraviti ni to da Vlada HNK u tehničkom mandatu radi već četiri godine, te da su pojedini ministri već davno trebali biti penzionisani, ali ni činjenicu da je u toku predizborna kampanja u kojoj bi inicijatori ove priče mogli brati političke poene.