Ne žele politizaciju
43

Palestinska zajednica odgovorila Kordiću: Odustajemo od zahtjeva za organizacijom skupa u Mostaru

V. K.
Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba
Udruženje Palestinske zajednice u BiH osvrnulo se na izjave gradonačelnika Mostara Marija Kordića u kojima je govorio o davanju saglasnosti za podršku Izraelu i Palestini u Mostaru.
Između ostalog, iz Palestinske zajednice u BiH su saopćili kako nisu dobili odgovor na zahtjev koji su uputili gradu.

"U povodu medijskih istupa gradonačelnika grada Mostara, dr Maria Kordića, udruženje Palestinske zajednice u Bosni i Hercegovini obavještava javnost da nije dobila službeni odgovor na zahtjev za održavanje mirnog skupa u ovom gradu. Imajući u vidu izjavu gradonačelnika Kordića, naše Udruženje poštujući zakone i procedure i ne želeći da se mirni skup podrške na bilo kakav način politiziraju, a agresija na palestinski narod koristi u političke svrhe ovim putem informira javnost da javno odustaje od zahtjeva", naveli su.

Ističu i kako bi svi trebali imati mogućnost i pravo na mirna okupljanja.

"Imajući u vidu činjenicu da je Bosna i Hercegovina demokratska zemlja i da bi shodno tome svi građani trebali imati prava na mirna okupljanja, iznenađeni smo i razočarani ovakvom reakcijom gradonačelnika Kordića koje zabranjuje mirni skup podrske sa Palestinskom narodom a dozvoljava da izraelska zastava viori Mostarom", pojasnili su.

Podsjetili su gradonačelnika Mostara kako se skupovi održavaju širom svijeta.

Udruženje Palestinske zajednice u Bosni i Hercegovini želi da podsjeti gradonačelnika Kordića da grad Betlehem se nalaze u okupiranoj Palestini i da su skupovi za mir u Palestini održani u gradovima širom svijeta, te u zadnjih nekoliko dana i u Sarajevu, Tuzli, Bihaću, Beogradu, Podgoricii, Zagrebu, Sanskom Mostu. Želimo gradonačelnika Kordića javno upitati: Ko može biti neutralan na ubijanja djece, staraca, ranjenika i civila u Gazi? Kakva je to politika koja zabranjuje da se podigne glas protiv nasilja, a za mir? Mi znamo da su građani BiH, pa i građani Mostara uz nas. Pozive na skup smo uputili i predstavnicima katoličke i pravoslavne crkve, franjevcima i građanima svih nacionalnosti", zaključili su.