O prekidu dotoka plina
18

Pandurević: Elekove odluke predvode finansije, građani ne bi smjeli trpjeti

N. Ž.
Aleksandra Pandurević (Foto: D. S./Klix.ba)
Aleksandra Pandurević (Foto: D. S./Klix.ba)
U 12:00 sati je javno preduzeće Sarajevo-gas Istočno Sarajevo obustavilo dotok plina za Sarajevo i Istočno Sarajevo, a situaciju je za Klix.ba komentarisala Aleksandra Pandurević.
Članica Predsjedništva SDS-a i bivša državna zastupnica komentarisala je činjenicu da su Elekovom odlukom pogođeni i građani Istočnog Sarajeva.

"Koliko ja znam, i u Istočnom Sarajevu postoje zalihe za naredna tri dana. Iskreno se nadam da će, u interesu građana Sarajeva i Istočnog Sarajeva, se naći rješenje u ta naredna tri dana. Ko je kriv i ko je u pravu, ja zaista ne znam i ne mogu ulaziti u to", kaže na početku razgovora za Klix.ba Pandurević.

Dalje ističe da krivica leži na svim stranama, ali je posebno istakla nedavno imenovanog direktora Energoinvesta Mirzu Ustamujića.

"Ako je tačno da gospodin Ustamujić odbija sve razgovore, onda je to zaista nedopustivo. Ne mislim da su isključenja plina rješenje. Uvijek postoji sud i nek se tako situacija riješi. Ne trebaju građani da budu kolateralna šteta i da trpe štetu neodgovornih osoba na jednoj i na drugoj strani", dalje kaže bivša zastupnica u državnom parlamentu.

Prema njenom mišljenju, odgovornost ne izbjegava ni Elek, odnosno novo rukovodstvo Sarajevo-gasa Istočno Sarajevo. Ističe da je trenutna situacija iznenađuje te je pomenula stanje s prethodnim rukovodstvom, kojeg je predvodio bivši direktor Slavo Krajišnik.

"Tokom prethodnog rukovodstva firme Sarajevo-gas Istočno Sarajevo mi nismo imali ovakve situacije, dok je gospodin Krajišnik bio na čelu ovog javnog preduzeća. Očito su se našli neodgovorni na obje strane, a kao i uvijek ispaštaju građani", rekla je Pandurević.

Iskoristila je priliku i da apeluje na aktuelnog direktora Sarajevo-gasa Istočno Sarajevo, pominjući nedavnu odluku Vlade Federacije Bosne i Hercegovine o smanjenju cijene plina.

"Prije nekoliko dana je Vlada Federacije BiH donijela odluku o smanjenju cijene gasa zato što je on na svjetskom tržištu jeftiniji. Kada je Vlada FBiH u ranijim periodima, kada je cijena plina divljala i išla u nebo, donosila odluke o poskupljenju, gospodin Elek je to uredno pratio. Ovaj put ne prati odluku Vlade FBiH i mi ovaj put uz posljednji račun nismo dobili obavještenje da ćemo u narednom periodu plaćati nižu cijenu plinau skladu s odlukom koja je donijeta", kaže Pandurević i dodaje da u ovakvim situacijama najviše trpe građani.

Za kraj ističe da ne misli da je ovo dio predizborne kampanje.

"Ne mislim da se radi o prikupljanju političkih poena u predizbornoj godini. Poznavajući gospodina Eleka, on je zacrtao cifru koju mora dobiti i njega uvijek u njegovim odlukama vode finansijski proračuni", kaže Aleksandra Pandurević za Klix.ba.

Podsjetimo, dotok plina je prekinut zbog spora između Sarajevo-gasa Istočno Sarajevo i Energoinvesta, vezanim uz cijenu gasa.

Početkom 2024. godine je Sarajevo-gas Istočno Sarajevo zatražilo poskupljenje plina, u suprotnom su zaprijetili "zavrtanjem" ovog energenta usred grijne sezone.

Tada je dogovoreno da umjesto dotadašnjih 11,2 KM/1000 Sm3, cijena bude 14,10 KM/1000 Sm3, što je Energoinvest prihvatio, no Regulatorna komisija za energetiku RS-a je naknadno trebala potvrditi opravdanost te cijene.

Navedena Komisija je 27.6.2024. godine donijela Rješenje u kojem se navodi da se u skladu sa zakonima može primjenjivati nova cijena, ali tek za period od 1.1.2025. godine.

Zbog toga su iz Energoinvesta zatražili od Sarajevo-gasa da im vrate razliku za dosadašnje isplaćene fakture po neopravdanoj cijeni te su im vratili nazad posljednju dostavljenu fakturu. Iz tog razloga su iz Sarajevo-gasa najavili blokadu isporuke plina, a što je danas i urađeno.