Sud BiH
5

Paravac i ostali: Sutra izricanje presude za zločine u Doboju i Tesliću

A. Ku.
Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba
U Sudu Bosne i Hercegovine (BiH) sutra će biti izrečena prvostepena presuda u predmetu Borislav Paravac i drugi.

"Optuženici Borislav Paravac i Andrija Bjelošević se terete da su počinili kazneno djelo zločin protiv čovječnosti iz člana 172. u vezi sa članom 173. KZBiH, sve u vezi sa članom 180. stavak 1. KZBiH, a optuženik Milan Savić da je počinio kazneno djelo zločin protiv čovječnosti iz člana 172. u vezi sa članom 180. stavak 1. KZBiH", navode iz Suda BiH.

Naime, u optužnici se navodi da su, u razdoblju od najkasnije 3. maja1992. do kraja 1993. godine, u okviru širokog i sistemskog napada usmjerenog na civilno bošnjačko i hrvatsko stanovništvo na području općina Doboj i Teslić, optuženik Borislav Paravac, u svojstvu predsjednika Kriznog štaba Srpske općine Doboj, optuženik Andrija Bjelošević, u svojstvu načelnika Centra službi sigurnosti Doboj MUP-a RS i istovremeno i člana Kriznog štaba Srpske općine Doboj, kao sudionici udruženog zločinačkog poduhvata izvršili progon bošnjačkog i hrvatskog stanovništva općina Doboj i Teslić i to ubistvima, prisilnim preseljenjem stanovništva, zatvaranjem ili drugim teškim oduzimanjem tjelesne slobode suprotno temeljnim pravilima međunarodnog prava.

Također se navodi da su osobe podvrgavali mučenju te su ubijali i nanosili teške tjelesne povrede civilnom stanovništvu te ih prisiljavali na prinudni rad.

Pljačkali su imovinu te uništavali kulturne, vjerske i historijske spomenika i ustanove.

Dalje se navodi da je optuženik Milan Savić, u svojstvu pomoćnika načelnika, a de facto u svojstvu zamjenika načelnika CSB Doboj, znajući za takav napad i da njegove radnje čine dio tog napada s diskriminatornom namjerom izvršio progon civilnog bošnjačkog i hrvatskog stanovništva općine Teslić ubistvima, zatvaranjem i drugim teškim oduzimanjem tjelesne slobode, mučenjem i drugim nečovječnim djelima učinjenim u namjeri nanošenja velike patnje ili ozbiljne tjelesne ili psihičke povrede.

U ovom predmetu ranije je prvooptuženi bio Milan Ninković, nekadašnji član Kriznog štaba u Doboju, ali je postupak protiv njega razdvojen zbog bolesti.