Skinut s dnevnog reda
29

Parlament FBiH danas ipak neće razmatrati sporni Prijedlog zakona o građevinskom zemljištu

B. R.
Parlament FBiH (Foto: I. Š./Klix.ba)
Parlament FBiH (Foto: I. Š./Klix.ba)
Zastupnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici ipak neće razmatrati sporni Prijedlog zakona o građevinskom zemljištu.

Parlamentarci su odlučili da se s dnevnog reda sjednice izostavi prijedlog ovog zakona i prije samog usvajanja dnevnog reda. Parlamentarni klub "Pokret", koji čine samostalni zastupnici, je ranije tražio da Prijedlog zakona bude izostavljen s dnevnog reda.

Predsjednik parlamentarnog kluba "Pokret" Nihad Čolpa je ranije kao razlog za izostavljanje naveo to da je riječ o prijedlogu zakona koji je identičan odredbama Zakona o poljoprivrednom zemljištu Republike Srpske. Podsjećamo da je Ustavni sud Bosne i Hercegovine utvrdio da je Zakon o poljoprivrednom zemljištu Republike Srpske neustavan.

Čolpa je ocijenio da bi se zakonom o građevinskom zemljištu Federacije vlasništvo nad njim prenijelo na jedinice lokalne samouprave.

Za podsjetiti je da je Ustavni sud Bosne i Hercegovine u septembru ove godine odlučio da je Zakon o šumama Republike Srpske neustavan, tj. da ovaj entitet nije vlasnik šumskih površina, već da je to država.