BiH
8

PDP: Neće biti posebne sjednice o Mehanizmu koordinacije

Piše: M. T.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
PDP nije upućen u to da bi Narodna skupština Republike Srpske trebala održati posebnu sjednicu u vezi s Mehanizmom koordinacije, kazao je na konferenciji za medije predsjednik PDP-a Borislav Borenović. Medijima se obratio i član Predsjedništva BiH iz RS-a Mladen Ivanić koji je rekao da se oko Mehanizma koordinacije "digla nepotrebna galama".

"Koliko mi znamo, posebne sjednice Narodne skupštine RS-a o Mehanizmu koordinacije neće biti i nema ni potrebe za njom, mada smo mi bili spremni na posebnu sjednicu, čak da je i mi predložimo, ali se bojim da je to gubljenje vremena i energije", rekao je Borenović.

On je dodao kako je Mehanizam koordinacije zahtjevan dokument i da je u potpunosti na tragu onoga što je u Narodnoj skupštini RS-a usvojeno još u oktobru 2013. godine. Ističe i da se njima daje puni značaj i kapacitet institucijama entiteta u procesu usaglašavanja stava prema Evropskoj uniji.

Borenović je rekao i da se ni u jednom od pet tijela, koja se osnivaju. odluke ne mogu donositi bez predstavnika Vlade RS-a. Dodao je i da očekuje da će "prevladati razum" te da će biti postignut konsenzus u vezi s Mehanizmom koordinacije.

"Pred BiH u perspektivi stoji mogućnost da povuče 1,5 milijardu eura po raznim osnovama iz fondova i grantova EU", kazao je Borenović.

Novinarima se obratio i član Predsjedništva iz RS-a Mladen Ivanić koji je rekao da se oko svega digla nepotrebna galama.

"Politički ambijent je loš, imamo na sceni jako primitivne izjave, ali se moramo dogovarati u interesu građana RS-a, kako da djelujemo zajednički prema Briselu, posebno tu mislim na saradnju Vijeća ministara BiH i Vlade RS-a", rekao je Ivanić.

Ivanić je kazao da prema informacijama koje on ima, Vijeće ministara BiH je spremno da reaguje na svaki poziv Vlade RS-a da se o bilo čemu razgovara.

"Kao što sam i ja spreman uvijek reagovati na poziv predsjednika RS-a da se razgovara o bilo čemu, kad i ako ti pozivi uslijede", rekao je Ivanić.

Naglasio je važnost podnošenja aplikacije za članstvo u EU, posebno ističući to da je aplikacija podnesena bez bilo kakvih zahtjeva za ustavnim promjenama.

Čelnici PDP-a su najavili da će pokrenuti i inicijativu za snižavanje cijene lijekova u BiH, iako za to još nisu dobili puno razumijevanje kolega iz FBiH.

Istakli su da se pod kontrolu mora staviti i deficit u zdravstvenom sistemu i u drugim vanbudžetskim fondovima.

Poručili su kako su spremni, nakon aktuelne vlasti, da preuzmu odgovornost za sve što RS očekuje u narednom periodu. Jedno od zakonskih rješenja koja su predložili s tim u vezi je i Zakon o visini zatezne kamatne stope. Tvrde da njime žele izjednačavanje visine zatezne kamatne stope koja je u RS 18,25 posto, a svuda u regionu pa tako i u FBiH 12 posto.