BiH
23

Pejanović: Rezultati izbora bili bi drugačiji da su ujedinjene lijevo orijentisane stranke i stranke centra

Piše: Er. M.
Mirko Pejanović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Mirko Pejanović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Prema podacima Centralne izborne komisije BiH, već je jasno ko su budući članovi za načelničke funkcije u BiH. Dugogodišnji profesor lokalne samouprave i savremenog političkog sistema BiH na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu Mirko Pejanović kazao je za Klix.ba kako bi rezultati lokalnih izbora bili drugačiji da su ujedinjene lijevo orijentisane stranke i stranke centra.

Pejanović je rekao da je veoma značajno što su lokalni izbori u BiH održani u miru i demokratskoj atmosferi na koju je veliku sjenu ostavio neustavni referendum u entitetu Republika Srpska koji je ujedno bio i rezultat dizanja nacionalnih tenzija u BiH i regionu.

"Moglo se očekivati i da bude veći odziv građana, ali njihova nevjerica u političke subjekte i snagu onih koji će biti izabrani znatno je utjecala na to da je izlaznost građana na prostoru cijele BiH bila nešto tijesno iznad 50 posto", rekao je Pejanović.

Istakao da su izbori za lokalne vlasti, iako još nema potpunih podataka, uveli u odlučivanja, kako u općinska vijeća, tako i na pozicije načelnika, mnogo novih ljudi.

"Među tim ljudima se nalazi veliki postotak omladine i značajan broj kandidata za načelnike koji posjeduju ne samo ugled u svojoj lokalnoj zajednici nego znanja i menadžerske sposbnosti da kreiraju programe razvoja svojih lokalnih zajednica. On će naročito biti od značaja u daljem vremenu u kojem će BiH odgovarati na upitnik Evropske unije", kazao je Pejanović.

Što se tiče rezultata ovogodišnjih izbora, Pejanović je kazao kako je u BiH došla do izražaja pluralnost bh. društva bar kada je riječ o izborima za načelnike općina.

"Da se prisjetimo, Tuzla je pripala opozicionoj stranci SDP-u, Bijeljina je pripala opozicionoj partiji SDS-u, Doboj je također pripao SDS-u, Bihać je pripao Građanskom savezu, Goražde je pripalo nezavisnom kandidatu isto kao što su i Visoko i Stari Grad, Cazin je pripao opozicionoj stranci A-SDA, Maglaj je pripao SDP-u isto kao i Lukavac, Gradačac, Gračanica i Doboj Jug", rekao je Pejanović.

On smatra da je na ovaj način potvrđena pluralnost, čime je dokazano da se nisu obistinila obećanja koalicije SDA-SBB o apsolutnoj pobjedi.

"To je dobro za demokratiju jer će značiti da će biti utakmica najboljih rješenja, projekata i vizija. Istina, moglo je biti potpuno drugačije da su se stranke centra i ljevice ujedinile, čime bi se stvorila druga psihološka podrška što se tiče i načelnika i vijećnika", smatra Pejanović.

Što se tiče Republike Srpske, smatra kako je još jednom dokazano da je referendum o Danu RS-a bio prvo poluvrijeme izbora za lokalne vlasti, što se na kraju i potvrdilo.

"SNSD je dobio 11 novih općina i sreća da nije pobijedio u Bijeljini i Doboju jer su na taj način dva važna grada ostala izvan utjecaja ove stranke. Rezultati govore samo da je referendum prelomio političko-psihološko raspoloženje građana, što je doprinijelo tome da su opozicione stranke u RS-u ostale sa veoma skromnim rezultima", istakao je Pejanović.

Kaže da je teško odgovoriti ko je najveći pobjednik, a ko najveći gubitnik lokalnih izbora te da bi najispravnije bilo reći da je u BiH pobijedila demokratija.

"Što se tiče odnosa opozicionih i drugih stranaka, a posebno ovih koje zagovaraju etnonacionalnu demokratiju, još uvijek su etnonacionalne stranke vodeće u cijeloj BiH. Tu mislim na SNSD u RS-u i koaliciju SDA-SBB u FBiH. U dijelu FBiH tu je i HDZ BiH, ali vidimo i da je opozicioni HDZ 1990 osvojio nekoliko načelničkih mjesta. Dakle i dalje je glavna moć na strankama koje od Dejtonskog mirovnog sporazuma imaju dominantnu moć na osnovu etnonacionalnih politika", rekao je Pejanović.

Izvjesno je da ćemo nakon ovih izbora u BiH imati specifičnu situaciju s obzirom na to da će opoziocione stranke vjerovatno činiti većinu u općinskom vijeću, dok će na poziciji načelnika biti osoba iz druge političke opcije.

"To je dobro za demokratiju u BiH jer gdje god ima jaka opozicija tu imamo i brušenje političkih opcija u traženju boljih rješenja. Kao neko ko godinama istražuje lokalnu samoupravu smatram da od uvođenja rješenja da općinski načelnik dobija mandat od građana, političke stranke unutar općinskih vijeća ne mogu se ponašati kao ranije kada se radilo o stranačkim trgovinama", kazao je Pejanović.

Zaključio je da načelnik provodi programe za koje su mu građani općine dali manadat i da političke stranke u općinskom vijeću ne mogu voditi politiku osporavanja jer je tu riječ o političkom pluralizmu.

"Ovdje je riječ o stvarnim problema građana općina i ko god je dobio vlast u vijeću odgovoran je građanima i nije vezan za svoju stranku", rekao je Pejanović.