"Kada bi mrtvi govorili"
277

Performans učenika u Sarajevu: Sjećanje na sve mlade i nasilno prekinute živote

V. K.
Učenici Srednje škole poljoprivrede, prehrane, veterine i uslužnih djelatnosti Sarajevo u cilju promoviranja priča iz naše sredine kreirali su performans pod nazivom "Kada bi mrtvi govorili"

Naime, učenice Dramske sekcije naše škole pripremile su emotivni performans koji predstavlja dubok izraz poštovanja prema svim mladim, nasilno prekinutim, nevino stradalim životima i njihovim porodicama koje su u posljednih 15-ak godina doživljele nenadoknadivi gubitak.

"Na ovaj način želimo pokazati da nisu sami, da dijelimo njihovu bol i da promoviranjem istinskih vrijednosti čuvamo njihove voljene od zaborava, ali i društvo od novih tragedija. Rekreirajući mlade žrtve progovaramo o ozbiljnim problemima našeg društva kao što su vršnjačko nasilje, ubistva bez povoda, stradanja u saobraćajnim nesrećama uzrokovana brutalnim zakonskim prijestupima", naveli su.

Performans je podsjetnik, podstrek i nauk za našu omladinu da živi dostojanstveno, čiste savjesti, čuvajući tuđe pravo na život.

"Na ovaj način podstičemo učenike na solidarnost, aktivizam u društvu, izgrađivanje kritičkog mišljenja te im pružamo mogućnost da realiziranjem društveno odgovornih projekata izgrađuju svoje samopouzdanje", saopćili su iz škole.