Uoči 11. jula
70

Pettigrew: SAD, EU i međunarodna zajednica moraju više nego ikad stati uz Majke Srebrenice i BiH

A. Ku.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Profesor studija o holokaustu David Pettigrew govorio je o značaju održavanja komemoracije povodom genocida u Srebrenici nakon usvajanja Rezolucije u Generalnoj skupštini UN-a, a u kontekstu prijetnji iz usvojene deklaracije na "svesprksom saboru".

Na početku je istakao da obilježavanje godišnjice genocida u Srebrenici ove godine dobija poseban značaj nakon zvaničnog usvajanja Rezolucije Generalne skupštine Ujedinjenih nacija kojom je 11. juli proglašen Međunarodnim danom razmišljanja i sjećanja na genocid počinjen u Srebrenici 1995. godine.

"Zvanično međunarodno priznanje pruža važnu novu podršku preživjelima koji još uvijek sahranjuju posmrtne ostatke svojih najmilijih suočeni s navalom poricanja i govora mržnje. Rezolucija UN-a ohrabruje i skreće pažnju na širenje održavanja komemoracija širom svijeta koje odaju počast žrtvama i potvrđuju istinu o genocidu u Srebrenici. Žrtvama genocida će se ove godine odati počast na zvaničnom događaju na visokom nivou u Ujedinjenim nacijama u New Yorku 11. jula u organizaciji ambasadora Lagumdžije. Komemoracije će se također održati širom Ujedinjenog Kraljevstva, u Irskoj, Belgiji, Švicarskoj i drugdje", podsjetio je Pettigrew.

Obilježavanje širom SAD-a

Dodao je da će se godišnjica genocida u Srebrenici obilježavati i širom Sjedinjenih Američkih Država (SAD) uključujući St. Louis, Missouri, Chicago, Illinois i Connecticut gdje će biti podignuta zastava Bosne i Hercegovine.

"Rezolucija UN-a je kreirala ključni poticaj za afirmaciju istine i za uspostavljanje trajne kulture sjećanja kako bi se spriječilo ponavljanje genocida. Rezolucijom UN-a je osuđeno svako poricanje genocida u Srebrenici. Istraživači genocida upozoravaju da poricanje izaziva ponovnu viktimizaciju i podstiče ponavljanje nasilja. Ali čini se da međunarodna zajednica nije dovoljno svjesna ili zabrinuta zbog dramatičnog porasta poricanja i prijetnji miru u Republici Srpskoj i Srbiji koji su uslijedili nakon usvajanja Rezolucije UN-a", kazao je.

Osvrnuo se i na održavanje "svesrpskog sabora" i usvajanje deklaracije nakon što je Generalna skupština UN-a usvojila Rezoluciju o genocidu u Srebrenici.

"U drskom protivljenju duhu Rezolucije UN-a, nacionalistički lideri u Republici Srpskoj i Srbiji održali su visoko hvaljeni 'svesrpski sabor' i objavili 'Deklaraciju' pozivajući na jedinstvo svih srpskih naroda u ažuriranoj verziji 'Velike Srbije', iste one 'Velike Srbije' koja je motivisala međunarodnu agresiju i genocid nad Bosnom 1990-ih. Deklaracija također eksplicitno osuđuje Rezoluciju UN-a i suštinski negira genocid u Srebrenici. Jako zabrinjava činjenica da Deklaracija 'svesrpskog sabora' predstavlja Republiku Srpsku kao autonomno pravno lice, dajući podršku opasnom planu Milorada Dodika o 'mirnom razdruživanju' od Bosne. U istom kontekstu, među preživjelima postoji velika zabrinutost zbog prijedloga političkih predstavnika bosanskih Srba da se promijeni ime Srebrenice. Nedavno je komemoracija 11. jula u Potočarima čak okarakterisana kao prijetnja sigurnosti u Republici Srpskoj. Sve su to zabrinjavajuće provokacije koje prijete ponavljanjem zločina", naglašava Pettigrew.

Oštrije sankcije

Takve prijetnje, dodaje, zahtijevaju oštrije osude i sankcije od Sjedinjenih Američkih Država, Ujedinjenog Kraljevstva i Evropske unije.

"Davno prije Rezolucije UN-a, Majke Srebrenice su nas inspirisale svojom borbom da se prizna istina o genocidu u Srebrenici i da se žrtve pamte. One su svjedočile u Hagu, pokrenule sudski postupak protiv Holandije zbog njene odgovornosti za genocid i zalagale se za ekshumaciju i identifikaciju žrtava. Majke su se neumorno zalagale za uspostavljanje Memorijalnog centra i mezarja, što je vizija koju su predano i sposobno rukovodstvo i osoblje Memorijalnog centra Srebrenica danas ostvarili", kazao je.

Zatim je naveo da je imao čast da 1. jula prisustvuje svečanom otvaranju izložbe o genocidu u Srebrenici u sjedištu UN-a u New Yorku, koju su organizovali ured ambasadora Zlatka Lagumdžije i Memorijalni centar Srebrenica.

"Kada budemo obilježavali godišnjicu genocida u Srebrenici 11. jula ove godine, suočeni sa prijetnjama bez presedana iz 'Deklaracije' 'svesrpskog sabora' i drugim provokacijama, to će zaista biti dostojanstveni čas sjećanja. Ovom komemoracijom obnovimo našu posvećenost kulturi sjećanja kako bismo edukovali buduće generacije i spriječili ponavljanje zločina. Kako se komemoracije za Srebrenicu šire svijetom, neka se ta kultura sjećanja proširi i na osnivanje memorijalnih muzeja u Barutnom magacinu u Kalinoviku i Bijeloj kući u Omarskoj. Sada, više nego ikad, Sjedinjene Američke Države, Ujedinjeno Kraljevstvo, Evropska unija i međunarodna zajednica moraju štititi preživjele, zalagati se za istinu, stati uz majke Srebrenice i stati uz Bosnu", zaključio je Pettigrew.