Odlazak u Tarčin
152

Pitali smo koliko je koštala organizacija sjednice Vlade KS u privatnom konjičkom klubu

D. Be.
Foto: Screenshot/N1
Foto: Screenshot/N1
Posljednja sjednica Vlade Kantona Sarajevo nije održana u zgradi institucije već u Konjičkom centru u Tarčinu što je izazvalo brojne reakcije građana i opozicionih stranaka.

Glavno pitanje je bilo zašto Vlada KS održava sjednice van svoje zgrade te koliko je koštala ova sjednica u potpuno drugačijem ambijentu.

Na ta pitanja dobili smo odgovore da organizacija ove sjednice nije iziskivala nikakve dodatne troškove što je nametnulo nova pitanja - iz kojeg razloga privatni objekat nije naplatio usluge?

"Stručne službe Kantona Sarajevo organizuju sjednice Vlade, ne postoje troškovi za organizaciju. Ustaljena je praksa održavanja pojedinih sjednica izvan zgrade KS. Uvidom u evidenciju Stručne službe Vlade KS konstatovali smo da je od 2017. godine van sjedišta Vlade održano 16 sjednica, uključujući 83. sjednicu od 16. juna 2022. godine", navodi se u odgovoru.

Također nas je zanimao iznos potrošenog novca na osvježenje i ručak tokom sjednice u konjičkom centru.

"Ugostiteljske usluge nisu teretile Budžet Kantona Sarajevo. Naime, ustaljena je praksa ovog saziva Vlade da obrok i piće u pauzama sjednice članovi Vlade sami plaćaju. To se odnosi kako na sjednice koje se održavaju u zgradi Vlade KS tako i na one izvan zgrade Kantona Sarajevo", piše u odgovoru.

Također su naveli da nije plaćen ni zakup sale ili drugih prostorija, a ministri i osoblje su individualno stigli u Tarčin - privatnim ili službenim vozilima.

"Od opreme je korištena samo kamera Stručne službe Vlade kojom se snimaju sve sjednice, a čije izmještanje ne uzrokuje dodatne troškove", zaključeno je.

Za kraj su podsjetili sa je u navedenom periodu (2017-2022.) Vlada KS, pored službene zgrade, sjednice održavala na Bijambarama, u Centru za obuku kadrova Igman-Grkarica, Studentskom domu Nedžarići, Hotelu “Han” Babin do, na Vrelu Mošćanice, Kulturno sportskom centru Ilijaš, Planinarskom domu Čavle, prostorijama zgrade Općine Vogošća, “Tarčin Forest Resort & Spa” na području Općine Hadžići, u prostorijama Općinskog vijeća Općine Hadžići, Gradskoj upravi, u prostorijama zgrade Općine Ilidža, Upravne zgrade Regionalnog centra za upravljanje otpadom Smiljevići...