Novine u najavi
22

Pitali smo nadležne šta je s nabavkom kamera koje će sarajevski policajci nositi na uniformama

B. R.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Sarajevsku policiju pitali smo u kojoj fazi je nabavka kamera koje će policajci nositi na uniformama i kada će nabavka biti okončana.

Vlada Kantona Sarajevo je u aprilu 2021. odlučila da policajci nose ove kamere. Kantonalni ministar unutrašnjih poslova Admir Katica (NiP) je tada u izjavi za naš portal istakao više razloga za nabavku ovih kamera.

Smatra da će se time doprinijeti profesionalnijem radu policije te da će snimci s kamera biti koristan materijal za kriminalističku obradu u cilju otkrivanja počinitelja krivičnog djela.

Kamere će koštati skoro pola miliona KM, ali još nisu kupljene. Razlog za to jeste što je poništavan tender nabavke. Međutim, u Upravi policije MUP-a Kantona Sarajevo očekuju da će nabavka biti okončana ove godine.

"Za nabavku mini videokamera okončana je prva faza ograničenog postupka javne nabavke. U toku je priprema tenderske dokumentacije za drugu fazu u kojoj će dokumentacija biti dostavljena svim potencijalnim ponuđačima koji su se kvalifikovali u prvoj fazi postupka. Okončanje postupka nabavke, ako ne bude nepredviđenih okolnosti, očekuje se u toku ove godine", naglasili su.

Ministar Katica je ranije ove godine, tokom predstavljanja rezultata rada vlade nakon prvih 100 dana, istakao da je prioritet da saobraćajna policija dobije ove kamere. Sarajevska policija bit će prva u Bosni i Hercegovini koja će na uniformama imati kamere.