Pismo ili mišljenje?
10

Pitali smo OHR da li je Danijeli Kristić dostavio "autentično tumačenje" i ko je šef Skupštine

Er. M.
Valentin Inzko (Foto: F. K./Klix.ba)
Valentin Inzko (Foto: F. K./Klix.ba)
U posljednjih nekoliko dana u javnosti su se pojavile nedoumice u vezi s tim da li je OHR dostavio "autentično mišljenje" o predsjedavajućem Skupštine KS. Ovim povodom kontaktirali smo OHR iz kojeg su nam rekli da su oni odgovorili na pismo koje im je uputila predsjednica Kluba Hrvata u Skupštini KS Danijela Kristić.

Nakon što je Ured visokog predstavnika međunarodne zajednice (OHR) u BiH u Skupštinu KS dostavio dokument koji potpisuje visoki predstavnik Valentin Inzko, a koji se odnosi na izbor predsjedavajućeg Skupštine KS, pojavila su se različita tumačenja tog dokumenta.

Danijela Kristić, članica rukovodstva Skupštine KS, na konferenciji za medije tvrdila je da je od OHR-a dobila "autentično tumačenje Ustava Federacije BiH prilikom izbora predsjedavajućeg Skupštine KS".

"Prema ovom tumačenju predsjedavajuća Skupštine Kantona Sarajevo sam ja, Danijela Kristić. Izabrana sam u skladu s Ustavom FBiH, svim zakonskim odredbama, kao i Poslovnikom o radu Skupštine KS", rekla je Kristić na konferenciji za medije dodajući da izbor predsjedavajućeg Skupštine KS s 18 glasova na sjednici nije moguć i da nije u skladu s Ustavom FBiH.

Na drugoj strani, iz SDA su poručili da OHR nije dostavio nikakvo "autentično tumačenje", već da je, šta više, konstatovao kako Kristić nije izabrana u skladu s Ustavom FBiH, jer predsjedavajućeg biraju tri, a ne četiri člana rukovodstva Skupštine KS (jer Ustav FBiH ne poznaje Ostale).

"Taj dokument koji je implementiran u Ustav KS može se smatrati neustavnim, jer niži organi trebaju usaglasiti akte s višim pravnim organima, u ovom slučaju FBiH", kazao je medijima Mirza Čelik kojeg je nova većina (SDA, SBB i DF) izabrala za novog predsjedavajućeg Skupštine KS i to na sjednici koju skupštinska opozicija smatra neustavnom.

Zbog konfuzne situacije i oprečnih izjava lokalnih funkcionera kontaktirali smo direktno OHR i zatražili odgovore na sljedeća pitanja:

  • Da li je OHR uputio Skupštini KS, tačnije Klubu Hrvata u Skupštini KS, autentično mišljenje ili je riječ o dokumentu koji se ne može kvalifikovati kao "autentično mišljenje"?

  • Da li je OHR konstatovao da je Danijela Kristić predsjedavajuća Skupštine KS ili se u to nije upuštao?

  • Da li OHR razmišlja o nametanju odluke o privremenom finansiranju ukoliko do kraja mjeseca ne bude postignut dogovor, odnosno odluka o privremenom finansiranju ne bude usvojena?

Na ova tri pitanja iz OHR-a smo dobili sljedeći odgovor:

"OHR je odgovorio na pismo koje je uputila predsjednica Kluba Hrvata u Skupštini Kantona Sarajevo i podsjetio na potrebu poštivanja jasnog ustavnog okvira. Nemamo ništa više dodati na odgovor koji je uputio visoki predstavnik".