Promjena standarda
37

Pitali smo resorno ministarstvo da li je onemogućeno zapošljavanje nastavnog osoblja u sarajevskim školama

B. R.
Sarajevske škole će od nove školske godine imati nove pedagoške standarde (Foto: D. S./Klix.ba)
Sarajevske škole će od nove školske godine imati nove pedagoške standarde (Foto: D. S./Klix.ba)
Nedavno su se pojavili navodi da će u sarajevskim školama za određeno vrijeme biti onemogućeno zapošljavanje prosvjetnih radnika zbog nedavne promjene pedagoških standarda. Ovi navodi su se pojavili dvije sedmice prije početka školske godine.

Osim toga, tvrdi se da je Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo prepustilo školama da samostalno rješavaju eventualni nedostatak prosvjetnih radnika. Međutim, u resornom ministarstvu negiraju da će zapošljavanje biti onemogućeno. Ukazali su na to šta je bila obaveza škola.

"Škole su nakon donošenja spomenutih standarda bile obavezne uskladiti školske akte, kojima se uređuje unutrašnja organizacija i sistematizacija radnih mjesta u školi, kao i u obavezi da provedu proceduru u skladu s Pravilnikom s kriterijima za proglašavanje radnika, za čijim radom je potpuno ili djelimično prestala potreba u osnovnim i srednjima školama", napomenuli su.

Nakon realizacije spomenute obaveze, kako su naveli, Komisija Ministarstva za zbrinjavanje radnika u ustanovama za čijim je radom potpuno ili djelimično prestala potreba je predložila ministrici Naidi Hoti-Muminović (NiP) raspoređivanje radnika koji su bili na zbirnoj listi radnika za čijim je radom djelimično prestala potreba, tj. zbrinjavanje radnika s nepunom nastavnom normom/radnim vremenom.

"Navedena obaveza Ministarstva, shodno normativnom okviru kojim se uređuje navedena oblast, prethodi izdavanju saglasnosti školama za raspisivanje saglasnosti za prijem radnika", dodaju.

Istakli su da je svim srednjim školama data saglasnost za raspisivanje konkursa za zapošljavanje u školskoj 2024/2025. godini te da je svim osnovnim školama dostavljena instrukcija koja se odnosi na zapošljavanje u školskoj 2024/2025. godini, i to shodno sporazumu između Vlade Kantona Sarajevo i Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Federacije Bosne i Hercegovine.

Pitali smo zašto se išlo u promjene pedagoških standarda prije početka školske godine.

"Kantonalna vlada je na sjednici 5. marta donijela odluku o pedagoškim standardima, kojom je predviđeno da primjena tih standarda počne od školske 2024/2025. godine. Kada su u pitanju zakoni i ostali propisi, kojima se uređuju odgoj i obrazovanje, oni se donose prije početka školske godine i primjenjuju se od naredne školske godine, što je slučaj i ovaj put", odgovorili su.

Smatraju da je šest mjeseci sasvim dovoljno da se svi učesnici odgojno-obrazovnog procesa i donositelji općih akata upoznaju s promjenama. U Ministarstvu za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo uvjeravaju da će sve škole do početka školske godine imati stručno nastavno osoblje.