Premjer ZDK
446

Pivić: SDA neće pristati na ono što smatra neprihvatljivim za interese BiH

FENA
Foto: FENA
Foto: FENA
Premijer Zeničko-dobojskog kantona Nezir Pivić izjavio je danas na konferenciji za medije Stranke demokratske akcije da bez obzira na obećane novce neće pristati na ono što smatraju neprihvatljivim za interese BiH i svih njenih građana.

Istakao je da su iz prvobitnog Plana reformi izbačene vrlo važne stavke, posebno one o potrebi imenovanja svih sudija Ustavnog suda i provođenja njegovih odluka na cijeloj teritoriji BiH.

Pivić tvrdi da je nakon posjete evropskog komesara za susjedstvo i proširenje Olivéra Várhelyi ja dostavljen drugi prijedlog po kojem se riješava pitanje međunarodnih sudija do kraja 2027., što je za SDA bilo neprihvatljivo.

Dodao je da im je sporono i što je uklonjena reforma koja je predviđala izbacivanje prava veta kod odlučivanja u Vijeću za konkurenciju i Vijeću za državnu pomoć, kao i način raspodjele sredstava iz Plana rasta jer smatraju da nisu dovoljno zastupljeni kantoni s bošnjačkom većinom.

"Mi nismo odbili ovakav Plan rasta već samo tražili da uvaže naše sugestije. Upitno da li je predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto imala pravo po poslovniku da naše izjašnjenje tumači kao protivljenje", rekao je Pivić.

Poručio je da još nije kasno za usvajanje Plana reformi jer, ako ga oni smatraju prihvatljivim, Vijeće ministara može jednostavno izbaciti kantone iz odluke i usvojiti dokument.