Poštovanje žrtvama
96

Planinari iz Goražda krenuli prema Nezuku: Marš mira je naša obaveza, ovo je naš dug Srebrenici

E. A.
Foto: E. A./Klix.ba
Foto: E. A./Klix.ba
Planinari iz Goražda, članovi kluba "Goražde - Maglić", krenuli su danas prema Nezuku gdje će se priključiti učesnicima Marša mira "Srebrenica 2024".

Goraždani svake godine na ovaj način iskazuju poštovanje žrtvama genocida u Srebrenici. Prema Nezucima je danas krenulo njih osam.

Nedim Bezdrob na pohod je prvi put krenuo sa 15 godina, a učestvuje od 2015.godine

"Znači mi mnogo, ne treba da se zaboravi Srebrenica, ne treba da se zaboravi niti jedan genocid koji se dogodio u Bosni, od Prijedora i Srebrenice, cijele Istočne Bosne duž rijeke Drine. Moja želja je bila da idem i odam poštovanje, jeste prvi dan manje zahtjevan, kraći i lakši dio puta, a treći je najteži, prolazimo dionice kuda su i oni prolazili, teško je jer vidimo ostatke garderobe, njihove stvari. Razmišljam o tim ljudima, posvetim svoje vrijeme ljudima koji su prošli golgotu, dok prolazimo pored masovnih grobnica. Ovo ne smijemo zaboraviti, nemamo pravo na to", kaže Nedim.

Foto: E. A./Klix.ba
Foto: E. A./Klix.ba

Kemal Muslim je iz Sarajeva, ali je vezan za planinare Goražda s kojima je odlučio krenuti na Marš mira.

"Vezan sam za Goražde, grad heroj, posebno mjesto. Bio sam s njima i prošle godine. Na satovima historije ima dosta da se čuje, ko ne zna, može da prati, nije lahko ni psihički ni fizički, treba biti jak, ali kako je bilo ovo je turizam. Važno je, za sjećanje, za obilježavanje, za sve nas. Da se ne ponovi", poručuje Kemal.

Zijo Perla je stigao iz Austrije kako bi krenuo na put sa planinarima iz Goražda.

"Ja sam bio prošle godine, došao sam da probam i uspio sam sa 63 godine i to je nešto veliko što svi trebamo pokušati učiniti. Vrlo je emotivno, psihički teže nego fizički", kaže Perla.

Zajko Šovšić, predsjednik Planinarskog kluba Goražde-Maglić kaže da bi volio da je više učesnika pohoda.

"Kad pričamo o ovom emocije rade više, čovjek ostaje bez daha, šta da kažem, kad znate gdje idete i kojim povodom idete, ali je ljudski da odamo počast. Mi to radimo na svoj način, da ostane sjećanje. Volio bih da nas ima stotinama, to je tako kako jeste, ali ljudima koji će preći ovaj put treba odati priznanje, posebno na ovom vremenu. Moja bi želja bila da cijela Bosna krene prema Srebrenici jednog dana. Sinoć sma gledao performans u Bihaću, oni su svoje učesnike ispratili na stadionu. Ovo je naš stadion", razočarano kaže Šovšić pokazujući na prazan plato.

Činjenica je da su planinare koji kreću na Marš mira ispratili samo mediji. Učesnici pohoda su položili cvijeće na spomenik poginulim braniocima Goražda te odali poštovanje žrtvama proteklog rata, a potom krenuli prema Nezuku.

Foto: E. A./Klix.ba
Foto: E. A./Klix.ba

Šovšić dodaje kako je pohod najmanje što planinari iz Goražda mogu učiniti u znak poštovanja prema žrtvama genocida u Srebrenici.

"Goraždani uvijek sa posebnim pijetetom odaju počast žrtvama genocida jer znamo da je nama bila namijenjena slična sudbina i ovo je naš dug prema Srebrenici, posebno u ovim teškim vremenima kada ne smijemo ostati nijemi na uporno negiranje genocida", kaže Šovšić.

Goraždanski planinari zajedno sa ostalim učesnicima Marša mira preći će stazu dugu 110 kilometara i na taj način svjedočiti golgoti koju su preživjeli Srebreničani u julu 1995. godine.

Počast žrtvama genocida odat će i goraždanski biciklisti te atletičari koji će organizovati deveti po redu maraton Goražde – Žepa – Srebrenica. Na put dug 180 kilometara osam goraždanskih maratonaca krenut će 9. jula sa platoa Memorijalne šume 8.372 na Posestri. Na putu prema Srebrenici prilikom prolaska kroz Goražde maratonci će položiti cvijeće na spomen obilježjima poginulim braniocima, pripadnicima MUP-a i ubijenoj djeci, a potom nastaviti prema Žepi gdje će se također pokloniti žrtvama i braniocima.U ovom maratonu pridružit će im se i članovi goraždanskog Udruženja za promociju brdskog biciklizma Nature Riders.

Na put prema Srebrenici će i članovi Biciklističkog kluba Goražde koji 12-ti put zaredom organizuju organizuje maraton Goražde – Srebrenica –Potočari dug 170 kilometara. Biciklistički maraton iz Goražda polazi 10. jula sa platoa Gradske dvorane "Mirsad Hurić" i dionicu od oko 170 km preći će putem preko Novog Goražda, Rogatice, Sokoca, Han Pijeska, Milića i Bratunca.