Položen kamen temeljac
74

Počela izgradnja kampusa Univerziteta u Tuzli, studenti bi trebali useliti 2026. godine

A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
(Foto: A. K./Klix.ba)
Svečanim polaganjem kamena temeljca danas je zvanično počela izgradnja kampusa Univerziteta u Tuzli, a prva faza projekta u kojoj će biti uloženo deset miliona i 700 hiljada konvertibilnih maraka bi trebala biti završena za 16 mjeseci.

U prisustvu studenata, nastavnog osoblja i predstavnika kantonalne vlasti danas je u kompleksu budućeg kampusa Univerziteta u Tuzli položen kamen temeljac za izgradnju prvog objekta.

Ideja o izgradnji kampusa Univerziteta u Tuzli seže još u 2011. godinu, a realizacija konkretnih aktivnosti počela je 11 godina kasnije. Konačno, sada su se stekli uslovi za relizaciju prve faze projekta u okviru koje će biti izgrađen objekat za četiri fakulteta.

"Ovaj dan treba biti upisan u historiju Univerziteta u Tuzli, ali i ovoga grada te kantona jer s gradnjom prvog objekta u kampusu, zapravo započinjemo izgradnju akademskog grada. Biće to prostor koji će našim studentima, ali i nastavnicima te saradnicima pružiti sve ono što treba imati jedan univerzitet", kazala je rektorica Univerziteta u Tuzli Nermina Hadžigrahić.

Vrijednost prve faze radova u okviru kampusa po sistemu roh-bau je 10,7 miliona KM, rok za izgradnju je 16 mjeseci, a izvođač radova je kompanija Tehnograd d.o.o. Tuzla.

"S početkom radova mi vršimo i projektnu dokumentaciju za izgradnju naučno-tehnološkog parka, računarskog centra te laboratotijskog kompleksa Mašinskog fakulteta. Prema planu, useljenje u zgradu koju sada gradimo je u 2026. godini", dodala je Hadžigrahić.

Premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić izgradnju kampusa ocjenjuje generacijskim projektom.

"Naravno, potpuno smo svjesni da je ovo veliki 'zalogaj', da je ovo veliki projekat kojeg će vjerovatno morati nastaviti voditi i sastavi i sazivi institucija i Skupštine, Vlade i Univerziteta u budućnosti, ali vrlo je važno da smo taj prvi korak učinili. U ovom činu vidimo zapravo jedan veliki iskorak kada je u pitanju visoko obrazovanje na području Tuzlanskog kantona ali šire", kazao je Halilagić.

Dodao je da se počeo rješavati i imovinski status Univerziteta u Tuzli, odnosno fakulteta koji djeluju pod njegovim okriljem.

"Činjenica je da njihov status nije u potpunosti riješen, da su naši fakulteti podstanari u objektima, a s druge strane otvaramo velike mogućnosti internacionalizacije našeg univerziteta. Brojne su države koje imaju veliki broj studenta, a da nemaju mjesta i prostora da studiraju. Mi ovim otvaramo vrata i tim studentima i pozivamo ih da dođu i studiraju na Univerzitetu u Tuzli", naglasio je Halilagić

Osim ove kapitalne investicije kantonalna vlada je nedavno dala saglasnost na partnerstvo za implementaciju projekta "SMART Solutions in Energy transition of Productive businesses", kojeg implementira u saradnji s Udruženjem Centar za razvoj i podršku CRP Tuzla, Brodsko-posavskom županijom i Sveučilištem u Slavonskom Brodu iz Hrvatske.

Ovaj projekat podrazumijeva rekonstrukciju i adaptaciju laboratorijskog kompleksa Mašinskog fakulteta u okviru kampusa Univerziteta u Tuzli i za njega je iz međunarodnih fondova povučeno blizu 2,2 miliona KM.