Istočno Sarajevo
68

Počeo sastanak vrha SNSD-a i HDZ-a: Hoće li Bevanda popustiti za MMF-ov novac?

D. Be.
Foto: T. S./Klix.ba
(Foto: T. S./Klix.ba)
U Administrativnom centru Vlade RS-a u Istočnom Sarajevu počeo je sastanak delegacija SNSD-a i HDZ-a koje predvode stranački predsjednici Milorad Dodik i Dragan Čović.

U Dodikovoj pratnji je i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija i Nikola Špirić, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Sa druge strane stola je uz Čovića i ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda.

Kao što smo jutros pisali na sastanku će glavna tema biti deblokada novca od MMF-ovog kredita odnosno 330 miliona eura koje stoje u Centralnoj banci BiH, a koje nisu krenule ka entitetskim računima jer Vijeće ministara BiH ne uspijeva postići saglasnost.

Vijeće ministara BiH je 23. aprila donijelo Odluku o davanju ovlaštenja ministru finansija i trezora BiH za izdavanje promisorne note za povlačenje sredstava Instrumenta za brzo finansiranje (RFI) od MMF.

Međutim, druga odluka koja je ponuđena u okviru ovog paketa nije usvojena, a ona se odnosi na raspored sredstava instrumenata za brzo finansiranje (RFI). To znači da će sredstva MMF-a koja su na računu Centralne banke i dalje biti blokirana.

Dok Bevanda u odluku želi uvrstiti i kantone, tome se protive ministri iz SDA, SBB-a i DF-a.

Na sastanku se očekuju i razgovori o ostalim aktuelnim temama poput lokalnih izbora ove godine, te situaciji u vezi s pandemijom koronavirusa.