Izvještaj BIHAMK-a
37

Početak sedmice donosi i velike gužve na granicama: Kolone naročito na sjeveru BiH

V. K.
GP Bosanska Gradiška (Foto: BIHAMK)
Ovog ponedjeljka na nekoliko graničnih prijelaza u Bosni i Hercegovini bilježe se nešto veće gužve u saobraćaju, saopćeno je iz BIHAMK-a.

Duge su kolone vozila ovoga jutra na izlazu na graničnim prelazima: Izačić, Velika Kladuša, Gradina, Bosanska Gradiška, Bosanski Brod, Hum i Deleuša. Na ostalim graničnim prijelazima zadržavanja za sada nisu duža od 30 minuta.

Na dionici Tuzla- Čelić (u mjestu Lopare) zbog deminerskih radova od 8 do 16 sati saobraćaj se obustavlja u trajanju do 30 minuta (propuštanje vozila 15 minuta). Minerski radovi aktuelni su od 8 do 16 sati i na ulazu u Bosansku Krupu iz pravca Bihaća, a obustave su 15-minutne.

Sanacioni radovi aktuelni su na magistralnim putevima: Kladanj-Vlasenica, Olovo - Semizovac, Prozor-Gornji Vakuf/Uskoplje, Foča-Ustikolina, Dobro Polje-Miljevina, Bijeljina-Rača.

Na magistralnom putu Rogatica-Ustiprača, zbog oštećenja mosta, vozila do 30 tona saobraćaju jednom trakom, dok je za vozila preko 30 tona saobraćaj obustavljen.

Do kraja augusta, za putnički saobraćaj otvoren je granični prijelaz Krstac (na putu Gacko-Nikšić).

Zabranjen je saobraćaj za vozila preko pet tona najveće dozvoljene mase na graničnom prelazu Karakaj (kod Zvornika). Teretna vozila preko 5 t preusmjeravaju se na granične prelaze Bratunac ili Rača, dok autobusi mogu koristiti GP Šepak.