Uz pjesmu i ples
54

Početak školske godine u ZDK: Učenicima besplatni udžbenici, prosvjetarima novi kolektivni ugovor

E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: E. M./Klix.ba)
U osnovnoj školi Vladimir Nazor u Zenici danas je održana centralna svečanost početka školske godine na području kantona. Učenici svih razreda su dobili školske udžbenike, a nastavni kadrovi novi kolektivni ugovor.

U dvorištu osnovne škole u Zenici u prisustvu đaka prvaka danas je održana centralna svečanost povodom početka nove školske godine. Program ispunjen pjesmom, plesom i radošću obilježio je današnji dan.

Roditelji su imali razloga za zadovoljstvo s obzirom da su ove godine osigurani udžbenici za učenik svih razreda, a i nastavni kadrovi sa zadovoljstvom ulaze u novu školsku godinu jer je danas dogovoren novi kolektivni ugovor koji će se primjenjivati od 1. januara 2025. godine.

Selvedin Šatorović, predsjednik sindikata obrazovanja FBiH, je kazao da je Vlada ZDK učinila mnogo u pogledu statusa obrazovanja i prosvjetnih radnika, ali i učenika.

"Jutros smo postigli dogovor oko novog kolektivnog ugovora koji će biti potpisan u narednih 15 dana, a primjenivat ćemo ga od 1. januara. Sveukupan iznos povećanja će biti najveći do sada. I ovaj put je Vlada ZDK pokazala da im je interes učenika, prosvjetnih radnika, na prvom mjestu i ZDK time postaje ambijent boljeg življenja jer imamo i porast upisanih u osnovne i srednje škole", kazao Šatorović.

Premijer ZDK Nezir Pivić u obraćanju prisutnima je kazao da je Vlada kantona pokazala opredijeljenost za podršku prosvjetnim radnicima, ali i statusu učenika u školama.

"U razgovoru sa sindikatom pripremili smo novi kolektivni ugovor koji će biti najbolji u našem kantonu i sretni smo jer zadovoljan nastavnik će pružiti i kvalitetniju nastavu. Mi smo svim učenicima u osnovnoj školi osigurali besplatne udžbenike za što smo izdvojili preko četiri miliona KM čime vodimo računa o našoj djeci i njihovim roditeljima jer smo svjesni da cijene svega rastu. Mislim da smo uradili dobru stvar, a u narednim godinama ćemo obnavljati taj fond", dodao je Pivić.

Današnjem početku školske godine prisustvao je i ministar obrazovanja ZDK Mirza Mušija koji je iskazao zadovoljstvo povećanom broju upisane djece u osnovnim i srednjim školama.

"Iz godinu godinu primijetimo pad nataliteta pa i upisa djece. Sada imamo veći broj upisanih i u osnovnim i srednjim školama i vjerujem da ćemo boljim statusom i kvalitetom života popraviti i sliku nataliteta u našem kantonu", kazao je Mušija te dodao da je tokom raspusta obnovljeno nekoliko školskih objekata, ali i da će radovi na nekim biti nastavljeni i u narednim mjesecima, a koji se tiču utopljavanja i energetske efikasnosti.

Na kraju programa premijer kantona Nezir Pivić s ministrom učenicima prvacima je podijelio udžbenike i prigodne poklone i zaželio im svima sretno obrazovanje i da iz škola izađu kao najbolji ljudi.