Općina Novi Grad
46

Počinje izgradnja sistema gradske vodovodne mreže za nekoliko stotina objekata u sarajevskom naselju Rječica

M. G.
Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić i Maja Bralović Smith, direktorica firme “Mibral” potpisali su danas ugovor za izvođenje radova na izgradnji rezervoara za vodu “Reljevo 2”, iz kojeg će se vodom snabdijevati stanovnici naselja Rječica.

Potpisivanjem ugovora stekli su se uslovi za početak izgradnje sistema gradske vodovodne mreže za nekoliko stotina stambenih objekata, koji u svojim kućama nemaju vodu iz gradskog sistema vodosnabdijevanja.

Načelnik Efendić je pojasnio da se radi o izgradnji rezervoara, odnosno novog vodovodnog sistema u naselju Rječica sa više stotina stambenih objekata, gdje manji dio donjeg dijela naselja ima gradsku vodovodnu mrežu, dok se ostatak naselja vodom snabdijeva iz tzv. lokalnog vodovoda, a koji tokom većeg dijela godine nema dovoljne količine vode za stanovništvo koje tamo živi.

“Do sada smo stanovništvu pomagali tako što je Civilna zaštita Općine Novi Grad dopunjavala rezervoar jednom dnevno, ali se on za nekoliko sati praznio i to je ono što su stanovnici naselja Rječica imali. Ovdje se dakle radi o početku izgradnje sistema gradske vodovodne mreže za nekoliko stotina objekata. To je trenutno najveće naselje koje nema gradsku vodovodnu mrežu u Novom Gradu”, rekao je načelnik Efendić.

Dodao je kako je ovaj projekt rezultat dugogodišnjih aktivnosti Općine Novi Grad Sarajevo da se pronađe adekvatno riješenje za stanovnike naselja Rječica kako bi konačno imali pristup gradskoj vodovodnoj mreži. Potpisivanju ovog ugovora prethodile su brojne aktivnosti u proteklim godinama, prije svega nastojanje da se riješi sama projektna dokumentacija i pozicioniranje rezervoara koji je sada pozicioniran na brdu Kobiljak između MZ “Dobroševići” i MZ “Reljevo”.

“To je prijedlog Općine, kao jedno optimalno rješenje, ozbzirom na to da je regulacionim planom ranije bilo predviđeno da se grade dva rezervoara u zoni Krivoglavci, odakle bi se snabdijevala i Vogošća i dijelovi Novog Grada. Međutim, kako je to jako daleko i mnogo skuplje, mi smo tražili rješenje bez potrebe za dovodnim cjevovodom dužim od pet kilometara, a koje su na kraju prihvatili KJKP “Vodovod i kanalizacije” i Zavod za planiranje KS. Na osnovu toga se krenulo u izradu projektne dokumentacije, izdate su urbanistička i građevinska dozvola. Na ovaj način riješit će se 80 do 90% objekata u naselju Rječica koji trenutno nemaju gradsku vodu. Vrijednost okvirnog sporazuma je 1.200.000 KM. Rezervoar jeste najvažniji objekat u sistemu, ali će biti potrebno izgraditi pumpnu stanicu, dovodni i distributivni cjevovod kako bi sistem u konačnici bio u funkciji. Dobra i lijepa vijest za stanovnike je da konačno počinje izgradnja sistema gradske vodovodne mreže za ovo veliko novogradsko naselje” izjavio je načelnik Efendić.

Direktorica Bralović Smith, istakla je ovom prilikom da firma “Mibral” ima dugogodišnje iskustvo u izgradnji i realizaciji sličnih projekata i da je izgradnja ovog rezervoara kompleksan poduhvat.

“Za firmu “Mibral”, koja ima 47 godina iskustva u izvođenju sličnih projekata, ovo je ipak jedan prilično veliki i kompleksan objekat. Zadovoljstvo nam je učestvovati u izgradnji istog i započeti izgradnju jednog kompletnog sistema. Obuhvat našeg projekta prvenstveno je izgradnja rezervoara, a nakon ispunjenja uslova i uvođenja izvođača u posao, radovi će vrlo brzo krenuti. Nadamo se da ćemo, zavisno od vremenskih uslova, u što skorijem roku okončati ovaj dio izgradnje”, izjavila je Bralović Smith.

Vrijednost ugovora je 900.000 KM, a podrazumijeva izvođenje pripremnih i zemljanih radova, iskopa građevinske jame, polaganje drenažnih cijevi, betoniranje vodnih komora i zatvaračke komore, polaganje dovodnih i odvodnih cijevi, hidroizolacione radove, odnosno izgradnju kompletnog rezervoara kapaciteta 1.000 kubika vode.