Usljed suše
46

Pod kojim uslovima će se zabraniti rad bazena, autopraonica i drugih velikih potrošača vode u Sarajevu

B. R.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Suša u Kantonu Sarajevo je primorala preduzeće Vodovod i kanalizacija (ViK) da uvede noćne redukcije vode. Situacija je utoliko više zabrinjavajuća jer vremenska prognoza govori da padavina još neće biti, odnosno da će se suša nastaviti.
S obzirom na to, nameće se pitanje kakvo je trenutno stanje s izvorištima rijeka i pitke vode u Kantonu Sarajevo i koliko rezervi pitke vode trenutno ima. Ova pitanja smo postavili Ministarstvu komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo kao ministarstvu koje je nadležno i za vodosnabdijevanje i pod kojim posluje preduzeće ViK.

Odgovorili su nam da su ovo pitanja isključivo za ViK. Iz spomenutog preduzeća su ranije danas za Fenu kazali da su izvorišta u kritičnom stanju. No, još nije poznato koliko tačno ima rezervi vode.

U navedenom ministarstvu su naglasili da je kantonalna vlada na vanrednoj sjednici 27. augusta donijela zaključak kojim se od ViK-a traži da hitno dostavi informaciju o izdašnosti izvorišta i stabilnosti vodosnabdijevanja, s mjerama za racionalno korištenje vode, te da sedmično dostavlja izvještaj o stanju izvorišta i raspoloživim količinama vode.

Ministarstvo smo pitali i to da li će se zabraniti punjenje bazena vodom, rad autopraonica i drugih aktivnosti koje mogu ugroziti rezerve vode potrebne za egzistencijalno važne aktivnosti.

"Za proglašenje stanja prirodne nesreće potrebno je da se istovremeno ispuni više uslova, kao i da se analiziraju finansijski efekti koje takvo proglašenje proizvodi, posebno na poreske obveznike i privrednike čija su djelatnosti povezane s korištenjem vode", tvrde.

Apelovali su na privrednike i građane da racionalno koriste vode. Poručili su da su za Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo pitanja šta je u prethodnim godinama učinjeno na zaštiti izvorišta pitke vode i šta je u prethodnim godinama učinjeno za iskorištavanje dodatnih izvorišta pitke vode.

Tvrde i to da u njihovoj nadležnosti nije utjecaj klimatskih promjena na izvorišta pitke vode. Podsjetili su da je vijeće ministara Bosne i Hercegovine prije dvije godine usvojilo Plan prilagođavanja klimatskim promjenama s prijedlogom mjera. Naveli su da su viši nivoi vlasti nadležni za pitanje utjecaja klimatskih promjena na pitku vodu.