Tužilaštvo BiH
161

Podignuta optužnica protiv Stojnića: Pomoću iskaznice OSA-e uzeo 94.000 KM

A. L.
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Denisa Stojnića.

Kako se navodi u optužnici, optuženi se tereti da je, u periodu tokom 2021. i 2022. godine, koristeći počasnu iskaznicu OSA BiH, kao i svoje u javnosti i društvenim mrežama eksponirane česte kontakte sa nekadašnjim direktorom OSA BiH Osmanom Mehmedagićem, od tri osobe zahtijevao i primio novčane iznose od 20. 000 KM, 25. 000 eura i 24. 000 KM.

"Optuženi je novčane iznose zahtjevao i primio kako bi iskoristio svoj uticaj i položaj te posredovao da se navedenim osobama, ukinu izrečene mjere o postojanju sigurnosne smetnje za pristup tajnim podacima, odnosno mjere kojima su proglašeni prijetnjom po nacionalnu sigurnost, prijetnjom za javni poredak, javni red i mir ili sigurnost Bosne i Hercegovine, te im je prijetilo protjerivanje iz BiH", navodi se.

Stojnić se tereti da je počinio krivično djelo Primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem iz članka 219. stavak 1. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Tužilaštvo BiH zatražilo je oduzimanje nezakonite imovinske koristi od optuženog. Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, koji je istu i potvrdio, dodaju iz Tužilaštva BiH.