Ekspresno je uhapšen
12

Podignuta optužnica za terorizam zbog prijetnji uposlenicima Ambasade SAD-a u Sarajevu

N. V.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Tužilaštvo Bonse i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv jedne osobe, koja se tereti da je javno prijetila uposlenicima Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu.

Iz Tužilaštva su naveli da se A. A. na teret stavlja da je, u stanju neuračunljivosti, 20. januara ove godine, u namjeri da ozbiljno zastraši stanovništvo u BiH – putem društvenih mreža javno prijetio izvršenjem napada na život, fizički integritet, ograničenjem slobode kretanja i uzimanjem za taoce zaposlenike Ambasade SAD-a.

Za osumnjičenog se navodi i da je ranije osuđivan.

A. A. se tereti da je u stanju neuračunljivosti počinio krivično djelo terorizam, javlja BIRN BiH.

On je uhapšen tri dana nakon što su pristigle prijetnje uposlenicima Američke ambasade i tada je izvršen pretres objekata koje koristi.

Prijetnje i napadi na ambasade u BiH su se i ranije događale, a najpoznatiji u javnosti je slučaj Mevlida Jašarevića, koji je u oktobru 2011. godine pucao na Ambasadu SAD-a. Za to djelo je osuđen 15 godina.

Prošle godine je podignuta optužnica i protiv Semira Škalje zbog sumnje da je ugrozio sigurnost ambasadorice i diplomatskog osoblja Ambasade Švedske u BiH, a prije četiri godine je podignuta optužnica protiv Ranka Petrovića, zbog prijetnji po život i sigurnost nekadašnjeg šefa Misije EU u BiH Lars Gunar Wigermarka i tadašnje glavne državne tužiteljice Gordane Tadić.-