Prekršio zakon
424

Podnesena krivična protiv Stanivukovića zbog negiranja genocida u Srebrenici

A. Ku.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) podnio je krivičnu prijavu protiv gradonačelnika Banje Luke Draška Stanivukovića zbog negiranja genocida u Srebrenici.
Kako navode, Stanivuković je s ciljem izazivanja međunacionalne netrpeljivosti, razdora i mržnje, svjesno, namjerno i javno negirao genocid u Srebrenici, koji je utvrđen pravosnažnim presudama međunarodnih i nacionalnih sudova.

"Osumnjičeni je tako nanio bol preživjelim žrtvama genocida, degradirao sudsku, naučnu i historijsku istinu o genocidu, omalovažio pravdu i ponizio međunarodno pravo i međunarodne institucije", kažu iz Instituta za istraživanje genocida Kanada.

Prijava je, kako navode, uslijedila nakon što je Stanivuković gostovao u Klix Studiju gdje je negirao genocid u Srebrenici.

Bitno je naglasiti da je voditeljica Klix Studija Emela Burdžović više puta upozoravala Stanivukovića da ne negira genocid te ga je podsjećala na pravosnažne međunarodne presude.

U obrazloženju prijave IGK je između ostalog naveo da je Stanivuković svojim postupanjem počinio krivično djelo iz člana 145a stav (3) Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Negiranje genocida u Srebrenici od strane osumnjičenog je nedvosmisleno svjesno kršenje odredbe člana 145a stav (3) Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Član 145a stav (3) Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine glasi:

"Ko javno odobri, porekne, grubo umanji ili pokuša opravdati zločin genocida, zločin protiv čovječnosti ili ratni zločin utvrđen pravosnažnom presudom u skladu s Poveljom Međunarodnog vojnog suda pridruženom uz Londonski sporazum od 8. avgusta 1945. ili Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju ili Međunarodnog krivičnog suda ili suda u Bosni i Hercegovini, a usmjereno je protiv grupe osoba ili člana grupe određene s obzirom na rasu, boju kože, vjeroispovijest, porijeklo ili nacionalnu ili etničku pripadnost, i to na način koji bi mogao potaknuti na nasilje ili mržnju usmjerenu protiv takve grupe osoba ili člana takve grupe, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina."

IGK je od Tužilaštva Bosne i Hercegovine zatražio da poduzme sve Zakonom predviđene radnje i aktivnosti te protiv Stanivukovića pokrene krivični postupak u skladu sa Zakonom.