Jasan uvjet
324

Podrška Stranke za BiH i NES-a Nikšiću je od početka bila uslovna, to potvrđuje i dokument

F. H.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Semir Efendić, predsjednik Stranke za BiH, za Klix.ba je otkrio detalje razgovora koji su se vodili u OHR-u, te da su Stranka za BiH i NES svoju podršku Nerminu Nikšiću uslovili time da ne bude nametanja privremenih rješenja.

"Razgovori koje smo vodili u OHR prije svega su bili fokusirani na izlazak iz sadašnje krize vlasti u FBiH. Pravni tim OHR-a zanimala je inicijativa za izmjene Ustava koju su SBiH i NES pokrenuli u Federalnom parlamentu", kaže Efendić.

On navodi da je OHR zanimao sadržaj prijedloga Stranke za BiH i NES-a i vremenski okvir za eventualne izmjene ustava Federacije kroz parlamentarnu proceduru.

"Također još jednom smo ponovili naš čvrsti stav da ne želimo biti dio parlamentarne većine ili vlade koja bi na vlast došla nekim privremenim rješenjem visokog predstavnika a da Ustav ostane na snazi, samo da ga u ovoj prilici ne poštujemo jer tako odgovara HDZ-u", rekao je Efendić.

OHR je zanimalo i koliko je taj stav Stranke za BiH i NES čvrst, a odgovor je bio da je to apsolutni uslov za njihove sudjelovanje u ovom procesu.

"Po mom mišljenju da nije bilo tog našeg čvrstog stava, OHR bi već nametnuo neka privremena rješenja. Prilika je da ovdje naglasimo i da su naši potpisi podrške nominiranju Nermina Nikšića bili uslovljeni samo trajnim ustavnim rješenjem", ispričao je Efendić.

Predsjednik Stranke za BiH kaže kako je pismenim putem o tome obavijšten SDP, a da ne znam da li je Nikšić o tome upoznao predsjednicu FBiH LIdiju Bradaru koja je prije dva dana rekla kako niko nije povukao potpise.

"Dakle, potpisi podrške SBiH i NES su uslovni i zavise od načina uspostave vlasti. Šta će se dalje dešavati vidjet ćemo, ali važno je reći da bi vlast do sada bila formirana da nije bilo Schmidtovih nametanja u izbornoj noći. Zbog toga je on dužan da popravi svoje rješenje", zaključio je Efendić.