Nakon pada helikoptera
115

Poduzete preventivne mjere u slučaju izlijevanja nafte u Jablaničkom jezeru

I. Sa.
Nakon jučerašnje nesreće prilikom koje je helikopter Oružanih snaga BiH pao u Jablaničko jezero, danas je u toku akcija izvlačenja letjelice.

U skladu s nalogom federalnog vodnog inspektora i Agencije za vodno područje Jadranskog mora u koordinaciji s nadležnim tužiocem, jučer je na teren izašla interventna ekipa ovlaštene firme "Delta Petrol d.o.o." kako bi se unaprijed i na vrijeme spriječila potencijalna ekološka katastrofa.

Ekipe su odmah reagovale na dojavu te su postavljene plutajuće zaštitne barijere za zaustavljanje širenja nafte ukoliko dođe do curenja.

Nakon uspješne postavke barijera, specijalizirane ekipe su jutros nastavile s aktivnostima na terenu koristeći naprednu opremu, uključujući apsorbirajuće barijere, maramice za naftu, skimmere i cisternu koja je spremna za eventualno crpljenje nafte s površine jezera.

Paralelno s ovim aktivnostima, danas je započela i akcija izvlačenja potonulog helikoptera. Ova složena operacija se izvodi uz pomoć tzv. padobrana, odnosno balona za podizanje tereta, koji se napune zrakom i podignu olupinu na površinu.

Oko olupine je formiran zaštitni apsorbirajući prsten kako bi se spriječilo širenje eventualne kontaminacije do trenutka njenog izvlačenja na obalu.

"Delta Petrol d.o.o. je firma specijalizirana za intervencije u slučajevima ekoloških incidenata. Kroz svoj dugogodišnji rad, uspješno su spriječili mnogobrojna širenja uljnih i naftnih izliva nakon prevrtanja autocisterni za transport goriva i mazuta. Ova uspješna akcija još jednom potvrđuje spremnost i stručnost ove kompanije u zaštiti okoliša i sprječavanju ekoloških katastrofa", navodi se u saopćenju.