Razgovarano o saradnji
0

Podžić ugostio predstavnike turske vojne industrije, najavljeno jačanje kapaciteta BiH

V. K.
Ministar odbrane BiH Sifet Podžić sa saradnicima primio je danas predstavnike kompanija turske odbrambene industrije "Roketsan", "STM" i "Havelsan".

Cilj posjete je bio da predstavnici odbrambene industrije Republike Turske steknu uvid i procijene stanje i potrebe OS BiH, u kontekstu potpisivanja Sporazuma o vojno-finansijskoj saradnji između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Turske, a imajući u vidu Plan razvoja i modernizacije Oružanih snaga BiH 2017 - 2027. godina.

Ministar odbrane BiH je napomenuo da je Sporazumom o vojno-finansijskoj saradnji dogovorena finansijska pomoć između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Turske kojim se osigurava 200 miliona turskih lira (45 miliona konvertibilnih maraka) za MO i OS BiH, i taj novac će biti iskorišten za nabavljanje nove opreme od turske odbrambene industrije.

Ministar Podžić je naglasio da mu je drago vidjeti kako prijatelji Bosne i Hercegovine vojno- tehnološki napreduju, te je izrazio nadu nakon aktuelnih dešavanja u Ukrajini, da će Evropa razumjeti da je sigurnost prioritet broj jedan.

Na sastanku je, pored predstavnika kompanija, prisustvovao i vojni ataše Republike Turske u BiH brigadir Mustafa Sitki Tatar koji se zahvalio na prijemu te dodao da će ovi vidovi saradnje biti još jedan most spajanja između dvije prijateljske zemlje.