BiH
0

Pogledaj, ja sam lijep/a: Puna dvorana na inkluzivnoj modnoj reviji, mladi manekeni uživali

Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
"Pogledaj, ja sam lijep/a!", poručili su učenice i učenici Centra "Vladimir Nazor", Zavoda za specijalno obrazovanje i odgoj djece Mjedenica, Centar za slušnu i govornu rehabilitaciju te Centra za slijepu i slabovidnu djecu i omladinu Sarajevo s koji su drugaricama i drugarima iz Srednje škole za tekstil, kožu i dizajn u Sarajevu u utorak u sali Općine Novi Grad Sarajevo zakoračili na modnu pistu na inkluzivnoj modnoj reviji.

Sala Općine Novi Grad je bila prepuna, a mali manekeni su pokazali svoje umijeće na modnoj pisti, te se družili i uživali sa svojim vršnjacima i prijateljima.

Direktor Srednje škole za tekstil, kožu i dizajn Omer Pajević i profesor u ovoj školi Behudin Rovčanin prisutnima su se zahvalili na podršci, a ministar obrazovanja Kantona Sarajevo Elvir Kazazović nije krio oduševljenje viđenim i obećao je da će revija i dalje imati podršku i da će prerasti u tradicionalnu manifestaciju.

"Željeli smo da se podigne svijest o inkluziji, posebno da se radi na senzibilizaciji roditelja kako bi se radilo na tome da pored škola imamo i inkluzivniju okolinu. I djeci iz naše škole se kroz učešće na radionicama promijenila svijest o inkluziji, već se svi osjećaju kao dio jedne ekipe jer djeca lako nađu zajednički jezik", kazala je o reviji Merima Drnda, sekretarka Srednje škole za tekstil, kožu i dizajn u Sarajevu.

Reviju "Pogledaj, ja sam lijep/a" organizirali su učenice i učenici Srednje škole za tekstil, kožu i dizajn u Sarajevu skupa sa nastavnicama i nastavnicima, a učestvovalo je 60 učenica i učenika iz spomenutih škola koji su se osim revijom predstavili i muzičkim i plesnim nastupima.

Svaki izlazak na binu dočekan je gromoglasnim aplauzima, a prisutni u dvorani su zaplesali uz pjesmu "Četiri mladića idu s Trebevića" koju su izveli "Beatlesi" iz Centra "Vladimir Nazor".

U reviju je uloženo mnogo ljubavi i truda, uspjeli su pronaći nekoliko sponzora za osnovne stvari, a organizaciju revije podržao je i UNICEF BiH.