Sud BiH
37

Pogledajte detalje sa današnjeg ročišta Miloradu Dodiku: Advokati opet govorili o izmještanju suđenja

V. K.
Kao što je od ranije poznato glavni pretres u suđenju Miloradu Dodiku koji je trebao biti održan danas na Sudu Bosne i Hercegovine ponovo je odgođen, a u međuvremenu javnosti su postali dostupni određeni detalji sa današnjeg ročišta u kojem je fokus bio na advokatima.
Na početku ročišta prisutnima se obratio sudija Mirsad Strika koji je poručio kako je Sud BiH odbio raniji zahtjev o prijenosu predmeta protiv Milorada Dodika i Miloša Lukića u sud u Banjoj Luci.

Također, Strika je naglasio kako je odbrana i poslije toga ponovo uputila zahtjev te je upitao advokate da li se žele izjasniti povodom toga.

"Smatramo da je i u pogledu novog zahtjeva trebalo donijeti procesnu odluku. Ne želim čitati našu argumentaciju, ali želim kratko istaknuti sljedeće. Smatrali smo prvo zakazivanje pretresa kao takvo ne proizvodi samo za sebe nikakvu posljedicu. Mi smo imali period između 6. i 14. decembra. Između prošlog ročišta i vašeg poziva nakon tog ročišta koje ste datirali sa 14. decembrom 2023. Imamo osam dana gdje nemamo zakazano ročište. Zato je odbrana smatrala da se o ponovljenom prijedlogu treba odlučivati", rekao je branilac Milorada Dodika advokat Goran Bubić.

Također, ukazao je, kako ističe, na stavove koji se spočitavaju odbrani.

"Ja bih želio da podsjetim na jedan stav koji se na neki način spočitava odbrani, da mi zloupotrebljavamo procesna prava. Branilac je u obavezi da preduzme svaku radnju u zaštiti prava klijenata. S obzirom na to da smo imali dodatnu argumentaciju za pripremanje cjelovite odbrane, treba vrijeme. Predmet je sa statusom gdje imamo niz informacija. Mi smo praktično između prvog i drugog prijedloga došli do dodatnih saznanja koja bi po nama bila relevantna za premještanje suđenja iz Sarajeva u Banju Luku, a tu su činjenice koje su nastale prije ovog suđenja", pojasnio je advokat.

Nakon toga, Bubić se osvrnuo i na Dodikove izjave o tome da je Sud BiH neustavan i da ga treba ukinuti.

"Jedne takve izjave mogu stvoriti neku vrstu osvetničke atmosfere jer to nije bilo istupanje u predizbornoj kampanji, na seminaru, već je to bilo istupanje sa pozicije člana Predsjedništva, premijera RS-a, predsjednika RS-a. To je razlog za delegaciju koji mi nismo spomenuli u prvom zahtjevu", poručio je.

Na cijelu argumentaciju sudija Strika je uputio poruku braniocima.

"Postupam sa pozicije kako se zakazuju ročišta. Vi ako insistirate, a to je procesna odluka na koju nemate pravo žalbe, mogu vam odlučiti o zahtjevu da se ročište prenese", rekao je Strika.

Ono o čemu je Klix.ba ranije pisao jeste da se na samom početku ročišta, sudija Mirsad Strika se osvrnuo na to da advokat Anto Nobilo ne može učestvovati na suđenju kao njegov advokat s obzirom na to da ima licencu Hrvatske i da ne postoji sporazum prema kojem može obavljati svoj posao i u Bosni i Hercegovini.

Također, on je upozorio na neprimjereno ponašanje onih u sudnici, što uključuje i Milorada Dodika, koji od samog početka odbija da ustane i pokaže poštovanje prema sudu. Na Dodikovo pitanje "Zašto da ustajem?", sudija Strika se obratio njegovom advokatu kazavši mu da ga svog branjenika očigledno nije upoznao sa pravilima i zakonima koji nalažu da svi prisutni u sudnici ustanu kada sudija ulazi u sudnicu.

"I u kafani, bogomolji, na stadionu postoji kućni red i vi niste navijači", kazao je Strika.