Blizu Buturović Polja
2

Pogledajte kako izgleda prilaz selu Parsovići kod Konjica: Voda je odnijela dio puta

S. Š.
Voda je dio puta ka selu kod Konjica gotovo potpuno odnijela (Foto: Klix.ba)
Voda je dio puta ka selu kod Konjica gotovo potpuno odnijela (Foto: Klix.ba)
Četiri kilometra od Buturović Polja kod Konjica nalazi se selo Parsovići kojem je prilaz i dalje visokorizičan što je posljedice katastrofalnih poplava koje su pogodile ovaj dio Bosne i Hercegovine.

Buturović Polje najteže je pogođeno mjesto u Konjicu od katastrofalnih poplava, a okolica i obližnja sela također su pretrpjela veliku štetu.

Među njima je i selo Parsovići kojem je, sudeći prema videosnimcima i fotografijama, prilaz gotovo onemogućen. Rijeka je odnijela dio puta i sami odlazak u selo predstavlja opasnost što dalje otežava dopremanje pomoći u selo.

Do sada je u poplavama koje su pogodile Bosnu i Hercegovinu stradala najmanje 21 osoba. Brojna pomoć u novcu, mehanizaciji i ljudstvu svakodnevno pristiže u poplavljene krajeve, a na području cijele zemlje danas je proglašen i dan žalosti.

Važno je dodati i da se zbog najavljenih obilnih padavina, koje se očekuju devetog oktobra 2024. godine, sa prognoziranih između 30 i 60 litara po metru kvadratnom, na većini hidroloških stanica na području Jadranskog sliva predviđa porast vodostaja.

Upozorenje se daje zbog trenutne situacije na poplavljenim područjima zbog mogućih pojava bujičnih potoka i klizišta te obuhvata općine i gradove: Konjic, Jablanica, Mostar, Čapljina, Grude, Ljubuški, Široki Brijeg i Posušje.