"Novi Sad, naš grad"
28

Pogledajte kako su se Novosađani obračunali s grupom fašista koji su veličali genocid u Srebrenici

N. V.
Screenshot iz videosnimka
Screenshot iz videosnimka
Tokom obilježavanja 11. jula, međunarodnog dana sjećanja na genocid u Srebrenici, manja grupa ljudi se okupila u Novom Sadu povodom, kako su to nazvali, "oslobađanja Srebrenice". Objavili smo da su se građani usprotivili protiv toga, a sada je postao viralan i snimak na kojem se vidi da građani fizički napadaju fašiste.

Manja grupa mladića se okupila na trgu u Novom Sadu s ciljem sramne proslave 11. jula, što su nazvali "oslobađanjem Srebrenice". Stigli su u malom broju s nacionalističkim obilježjima, a sve to je prilično iznerviralo Novosađane, koji su ušli i u fizički sukob s njima.

Predstavnici "Antifašističkog fronta 23. oktobar" su oko 19 sati sinoć također bili na trgu, kako bi spriječili sramno okupljanje udruženja "Srpski soko". Oni su, zajedno s drugim građanima, koji nisu željeli poslati ovako ružnu sliku iz Novog Sada, upali među grupu fašista i fizički ih napali, otimajući im zastave.

U sukob se umiješala i policija, pokušavajući da održi red i mir, kako ne bi došlo do masovnije tučnjave.

Iz "Antifašističkog fronta 23. oktobar" su kazali kako ne dozvoljavaju "fašističkim štetočinama da se izruguju žrtvama genocida".

"Ne smijemo dozvoliti takvu sramotu u gradu koji se ponosi slobodarskom i antifašističkom tradicijom", poručili su.