Stanje na putevima
18

Pojačan promet na graničnim prijelazima, na Izačiću kolone u oba smjera

FENA
Foto: BIHAMK
Foto: BIHAMK
Na graničnom prijelazu Izačić kolone putničkih vozila su u oba smjera. Na graničnim prijelazima: Bosanska Gradiška, Bosanska Dubica, Gradina i Gabela Polje pojačana je frekvencija saobraćaja na izlazu iz Bosne i Hercegovine.

Na ostalim graničnim prelazima promet putničkih vozila je također pojačan, ali su zadržavanja za sada uglavnom do 30 minuta.

Do kraja augusta, za putnički saobraćaj otvoren je granični prelaz Krstac (na putu Gacko-Nikšić), saopćeno je iz BIHAMK-a.

Zabranjen je saobraćaj za vozila preko pet tona najveće dozvoljene mase na graničnom prelazu Karakaj (kod Zvornika).  Teretna vozila preko 5 t preusmjeravaju se na granične prelaze Bratunac ili Rača, dok autobusi mogu koristiti GP Šepak.

Na putevima u Bosni i Hercegovini saobraća se uz umjeren promet vozila. U večernjim satima očekuje se intezivniji saobraćaj, posebno na prilazima većim gradskim centrima.

Apeluje se na vozače da voze maksimalno oprezno, da drže odstojanje između vozila i da izbjegavaju rizična preticanja. Savjetuje se i ostalim učesnicima u saobraćaju da poštuju sve saobraćajne propise.

Zbog radova na sanaciji škarpi i nestabilnih kosina obustavljen je saobraćaj na magistralnom putu Jajce-Crna Rijeka. Vozila se preusmjeravaju na put preko Jezera i Mrkonjić Grada prema Crnoj Rijeci. Dodatno, zbog održavanja manifestacije "Sveti Ivo", večeras do 22 sata i sutra 24.06. (od 06 do 16 sati) zabranjuje se saobraćaj teretnih vozila i na dijelu puta od Crne Rijeke prema Banja Luci. Također, danas i sutra zabranjen je prevoz eksplozivnih materija i vangabaritnog tereta na teritoriji Srednjobosanskog kantona.

Sanacioni radovi aktuelni su i na magistralnim putevima: Lašva-Kaonik, Lukavac-Šićki Brod, Livno-Kamensko, Kladanj-Vlasenica (Gojsalići), Jelah-Doboj (Karuše), Dobro Polje-Miljevina, Bijeljina-Rača, Čevljanovići-Nišići, Semizovac-Srednje, kao i na kružnom toku na ulazu u Bosansku Gradišku. Na mjestima izvođenja radova saobraća se usporeno.

Za večeras u 23 sata najavljen je polazak vangabaritnog tereta iz Zenice prema Tarčinu. Planirani dolazak na odredište je sutra ujuto u pet sati. Pozivaju se vozači da poštuju upute ovlaštenih lica iz pratnje.