"Asocira na deja vu"
10

Policija i ministar u Mostaru: Nedostaje nam radnika, kuburimo, ali građani se trebaju osjećati sigurno

I. Sa.
Foto: MUP HNK
Foto: MUP HNK
Iz Mostara i okoline su proteklih dana stigle vijesti o više krivičnih djela nasilja koji su izazvali pažnju javnosti te se zahtjeva hitno rješenje.
Tim povodom je održana konferencija za novinare nadležnih MUP-a HNK i resornog ministarstva te policijske uprave Mostar. Zaključak je da je sigurnosna situacija, ipak, zadovoljavajuća te da se ne radi o teškim krivičnim djelima. Građanima su poručili da se mogu osjećati sigurno.

Načelnik PU Mostar Dario Bilušić, koji je prije godinu dana preuzeo ovu dužnost, istaknuo je kako je jedan od glavnih problema ljudstvo, tačnije nedostatak zaposlenih.

"U deficitu smo s tim, krpimo i kuburimo. Tražimo ispomoć gdje ne možemo sami pokriti neke događaje", rekao je on.

Ipak, smatra da se ljudi mogu osjećati sigurno te da je potrebno strpljenje za rješenje nekih slučajeva krivičnih djela.

Načelnik Sektora kriminalističke policije MUP HNK Mirza Rožajac istaknuo je dobre rezultate u borbi protiv kriminaliteta.

Naveo je kako nisu zabilježena najteža krivična djela, poput ubistva i silovanja, čemu se, kako tvrdi, svakodnevno svjedoči u FBiH.

"Ta situacija je zadovoljavajuća. Nosimo se dobro, pojedine pojave koje bih nazvao sociološkim fenomenom poput huliganstva su prisutne u cijelom svijetu. Naše kolege iz Sarajeva su nedavno imale gore situacije nego kod nas", rekao je on.

Smatra kako su Mostar i HNK često u fokusu po ovom pitanju te kako su neki događaji interpetiraju od javnosti ili nekog drugog, a trebala je biti kontaktirana policija.

Spomenuo je i zloupotrebu opojnih droga te kako je 126 osoba od početka godine bilo u obradi zbog toga.

Marijo Marić, ministar unutrašnjih poslova u Vladi Hercegovačko-neretvanskog kantona je naveo kako je struka iznijela podatke.

"Kada kažemo da je stabilna situacija - govorimo na osnovu statistike", dodao je on.

Istaknuo je i kako se desi i nesarađivanje stranaka, poput toga da se čini da oštećeni štite osumnjičene ili odbijaju dati izjavu o tome šta se desilo te kako to usporava proces istrage.

Naveo je i da se često koristi pojam "nepravovremeno reagovanje policije" te kako bi volio da mu se pojasni taj pojam.

"Asocira na deja vu od ranije", rekao je Marić te podsjetio na slične događaje iz Stoca i slučaj "drone koji nosi kiselinu" koji je demaskiran.