Veliki problem
59

Policiji u Tuzli nedostaje 500 službenika, a imaju 30 posto invalida: Kako to utječe na sigurnost?

A. K.
Pripadnici Uprave policije MUP-a TK (Foto: A. K./Klix.ba)
Pripadnici Uprave policije MUP-a TK (Foto: A. K./Klix.ba)
Upravi policije Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona nedostaje 500 policijskih službenika, a u ovom trenutku više od 30 posto zaposlenih policajaca pripada grupi invalida druge kategorije. Kako to utječe na sigurnosnu situaciju u Tuzlanskom kantonu?

Nedostatak policijskih službenika problem je sa kojim se suočava Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona, a na koji je ukazao direktor te sigurnosne agencije Dževad Korman.

"Vlada Tuzlanskog kantona je dala sve od sebe da policiju opremi što je moguće bolje, ali ja moram reći da nama u ovom trenutku nedostaje okvirno 500 policijskih službenika. Mi imamo 127 policijskih službenika koji su invalidi druge kategorije te shodno tome, mi ne radimo sa više od 30 posto sastava", kazao je Korman.

Dževad Korman (Foto: A. K./Klix.ba)
Dževad Korman (Foto: A. K./Klix.ba)

I pored ovakvog problema, kako kaže Korman, provode se pojačane aktivnosti koje u određenim segmentima daju očekivane rezultate.

"Mi ćemo do aprila iduće godine upotpuniti naše redove sa 200 kadeta koji završavaju obuku. Jedna grupa završava u decembru ove, a druga u martu iduće godine, ali problem će i dalje postojati. Mi imamo veliki odliv policijskih službenika u penziju, a prisutan je i odliv mlađih koji nas napuštaju jer odlaze iz zemlje", dodaje Korman.

Statistički gledano, kako kaže Korman, stanje sigurnosti u Tuzlanskom kantonu je zadovoljavajuće.

"Po pitanju kriminaliteta imamo smanjenje određenih krivičnih djela, međutim, ono što se dogodilo u Gradačcu baca sjenu na sve to. Ali, veoma je važno da ništa nije ostalo neriješeno. Mi i općenito poduzimamo aktivnosti koje su u našoj nadležnosti, ali o tome se ne može govoriti", dodao je Korman.

Inače, u protekla dva dana u Tuzli je održan sastanak Koordinacije direktora Federalne uprave policije i policijskih komesara/direktora kantonalnih MUP-ova u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Tokom sastanka je zaključeno da je stanje sigurnosti u kontekstu kriminaliteta u tom entitetu za osam mjeseci ove godine na zadovoljavajućem nivou.

Međutim, konstatirano je da je u protekla tri do četiri mjeseca u FBiH došlo do evidentiranja najtežih krivičnih djela, odnosno ubistava te nasilja u porodici. Nekoliko njih se dogodilo u Tuzlanskom kantonu, a najsvirepiji slučaj je zabilježen u Gradačcu. Zaključak da se u narednom periodu povećaju aktivnosti u cilju sprečavanja nastanka najtežih krivičnih djela na prostoru cijele Federacije BiH.