Tehnička sredstva
12

Policijske agencije u BiH će dobiti materijalnu pomoć od IOM-a zbog problema s migrantima

A. L.
Ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katica, u svjetlu najnovijih sukoba migranata, posebno nakon smrtnih slučajeva zabilježenih u Sarajevu i Bihaću, sastao se sa Michaelom O'Mahonyem, zamjenikom šefice misije Međunarodne organizacije za migracije (IOM) u BiH.

Katica je upoznao O'Mahonyja da u Kantonu Sarajevo kao i Unsko-sanskom kantonu postoji zabrinutost zbog povećanja krivičnih djela počinjenih od strane migranata. S obzirom na to da se ministar Katica prije dva dana sastao sa ministrom unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona Adnanom Habibijom, upoznao je predstavnika IOM-a u BIH i sa sve prisutnijim problemom krijumčarenja migranata i drugim teškim krivičnim djelima na koje upozoravaju iz tog kantona.

Katica je pojasnio da MUP Kantona Sarajevo i Uprava policije sve češće dobijaju prijave građana vezano za migranstki centar Blažuj gdje MUP KS nema direktnu nadležnost, ali s ciljem pružanja sigurnijeg okruženja građanima općine Ilidža, policijski službenici MUP-a Kantona Sarajevo redovno patroliraju tim područjem.

"Općina Ilidža i naši građani koji žive na tom području imaju sve više problema zbog migrantskog kampa u Blažuju. Kada je Ministarstvo sigurnosti BiH donijelo odluku o otvaranju ovog kampa, nisu izvršili prethodne procjene sa sigurnosnog aspekta i to je bila greška. U stalnom sam kontaktu sa načelnikom Općine Ilidža Nerminom Muzurom i vijećnicima i ovo je pitanje koje se mora riješiti, a IOM u BiH mora naći način kako da se smanji pritisak na stanovništvo Ilidže i nađe dugoročno rješenje za ovaj kamp", istakao je ministar Katica.

On je podsjetio da Uprava policije MUP-a Kantona Sarajevo pruža podršku i drugim policijskim agencijama u svim akcijama koje se provode u vezi sa migrantima, ali da je podrška IOM-a u BiH u smislu materijalno-tehničkih sredstava MUP-u Kantona Sarajevo do sada izostajala i da se ta praksa treba promijeniti.

Sastanku je prisustvovao i Safet Mušić, posebni povjerenik za pitanje migranata Vlade KS, koji je iznio svoja zapažanja po pitanju situacije s migrantima u Kantonu Sarajevo.

"MUP Kantona Sarajevo i Vlada Kantona Sarajevo zbog narušavanja stanja sigurnosti od strane migranata imaju dodatne troškove u budžetu i IOM BiH treba to uzeti u obzir. Također, mora se uzeti u obzir zabrinutost koju su izrazile lokalne vlasti opštine Ilidža kao i građani zbog narušavanja stanja sigurnosti od strane migranata", izjavio je Mušić.

Zamjenik šefice misije IOM-a u BiH Michael O'Mahony zahvalio se ministru Katici na direktnom pristupu i delegiranju konkretnih problema koji moraju biti riješeni.

Istakao je da je IOM u BiH svjestan problema nedostatka dovoljnog broja policijskih službenika sa kojim se suočava Direkcija za koordinaciju policijskih tijela koja je direktno nadležna za sigurnost unutar migrantskih kampova, kao i problema sa kojima se suočava Služba za rad sa strancima BiH.

"Važno je da IOM u BiH održi čvrstu saradnju sa svim policijskim agencijama i da razgovaramo otvoreno o svim temama. Mi težimo dugoročnim rješenjima kako bi se poboljšalo stanje sigurnosti, a otvoreni smo i za podršku našim partnerima u materijalno-tehničkim resursima,“ izjavio je O'Mahony.

Dodao je da će IOM u BiH putem fonda Evropske unije vrijednog 6,3 miliona eura osigurati materijalno-tehničku podršku policijskim agencijama u BiH koje su uključene u pitanja migranata.

Najavio je da će kroz ovaj paket pomoći MUP Kantona Sarajevo biti opremljen novim terenskim vozilima za efikasnije operativno djelovanje.

Sva pitanja i teme koje su delegirane na današnjem sastanku bit će razmotreni i u pripremama i diskusijama koje se trenutno vode oko izrade nove strategije o pitanjima migranata na nivou Bosne i Hercegovine u koju će aktivno biti uključen i MUP Kantona Sarajevo. Dogovoren je nastavak saradnje između MUP-a Kantona Sarajevo i IOM-a BiH, kao i podrška lokalnoj zajednici u narednom periodu.

Ministarstvo sigurnosti BiH prijavilo je 12.334 novih dolazaka u Bosnu i Hercegovinu u prvoj polovini 2024. godine, što je uporedivo s brojem dolazaka u prvoj polovini 2023. godine kada je Ministarstvo sigurnosti zabilježilo 12.931. U prvoj polovini 2024. godine najviše ljudi dolazilo je iz Sirije (39%), zatim iz Afganistana (17%) i Maroka (9%). Dolasci iz Egipta su bili u porastu, čineći četiri posto svih dolazaka u prvoj polovini 2024. godine.