Oko 600 metara ceste
35

Ponijeri kod Kaknja dobijaju novu saobraćajnicu, teku pripreme za zimsku sezonu

E. M.
Asfaltiranje puta prema Ponijerima
Asfaltiranje puta prema Ponijerima
Radovi na asfaltiranju saobraćajnice prema jedinom kantonalnom skijalištu Ponijeri kod Kaknja počeli su u ponedjeljak, a sve je ovo priprema za još jednu zimsku sezonu.

Odabrani izvođač radova, "MGV Gradnja" d.o.o. Zavidovići u ponedjeljak je započeo završne radove na asfaltiranju puta za planinsko izletiše Ponijeri u dužini od oko 600 metara.

Prema ugovoru broj 3 iz dvogodišnjeg okvirnog sporazuma vrijednog 1.407.212 KM, asfaltiranju su prethodili radovi na sanaciji donjeg stroja i izradi pješačke staze i sistema odvodnje.

Projektom "Modernizacija dijela ceste kroz vikend naselje Ponijeri R466 Kakanj-Kraljeva Sutjeska-Ponijeri" obuhvaćeni su radovi na sanaciji ceste koji se odnose na sanaciju donjeg i gornjeg stroja, izradu sistema odvodnje i izgradnju pješačke staze ukupne dužine oko jedan kilometar.

"Naredne godine na ovom pravcu do zračne banje Ponijeri nastavljamo i rekonstrukciju puta do Medene Doline. To je dokaz da je ministarstvo na čijem sam čelu opredijeljeno da u što kraćem vremenskom roku stvori optimalne uslove za razvoj turizma na području cijelog kantona. U tome imamo veliku podršku Vlade ZDK na čelu sa premijerom Nezirom Pivićem i posjetioci će ubuduće do Ponijera, Pepelara, Kamenice, Zvijezde, Smetova i svih turističkih destinacija dolaziti kvalitetnim putevima", kazao je ministar za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoliša Adnan Šabani te dodao:

"Neki projekti su u toku, neki nažalost još nisu počeli kao npr. sanacija puta do Smetova za što smo doznačili blizu pola miliona KM, ali važno je da su sredstva osigurana i vjerujemo da je svima u interesu privredni rast lokalnih zajednica i kantona."

Osim sredstava osiguranih kroz program redovnog održavanja puteva, resorno ministarstvo je u 2024. godini po prvi put gradovima i općinama u Zeničko-dobojskom kantonu doznačilo 1.620.000 KM kroz jedinstven program čiji je cilj upravo stvoriti uslove za razvoj turizma.