Neodgovorno ponašanje
218

Ponovo gužve u sarajevskim tramvajima, rijetko ko se pridržava mjera

S.H.P.
Foto: Čitatelj
Foto: Čitatelj
Iako je još uvijek na snazi naredba po kojoj se korisnici javnog prijevoza moraju pridržavati mjera socijalne distance i nošenja maski, čini se da se da se ovih pravila više niko ne pridržava.

Fotografije iz sarajevskih tramvaja upravo to dokazuju. U punim tramvajima rijetko ko se pridržava socijalne distance i koristi samo dozvoljena sjedišta.

Osim toga veliki broj putnika nije nosio ni obaveznu zaštitnu masku čije se korištenje preporučuje u borbi protiv širenja koronavirusa.

Prema preporukama Zavoda za javno zdravstvo FBiH koje su još na snazi u javnom prijevozu potrebno je ograničiti kapacitet na sjedeća mjesta i to tako da sjedi jedna osoba u redu, na način da sjede naizmjenično na sasvim lijevom i sasvim desnom sjedištu. Mjesta koja se ne koriste označiti trakom ili znakom upozorenja.

Foto: Čitatelj
Foto: Čitatelj

Zavod za javno zdravstvo preporučio je da se ne dozvoli stajanje i držanje za rukohvate tokom vožnje, osim prilikom ulaska i izlaska iz vozila. Svi putnici moraju imati zaštitne maske, u skladu sa dosadašnjim naredbama. Preporučuje se pojačano prisustvo revizora u vozilima. U javnom gradskom prijevozu posebno, da bi se osiguralo pridržavanje mjera od strane putnika i dozvoljeni broj putnika po vozilu.

Podsjećamo, u protekla 24 sata u Federaciji BiH je zabilježeno 53 novih slučajeva koronavirusa, a testirana su 484 uzorka. Novi slučajevi registrirani su u Tuzlanskom, Zeničko-dobojskom, Unsko-sanskom i Kantonu Sarajevo.