Prognoza za BiH
24

Porast oblačnosti, kiša i pljuskovi: Meteorolozi upozoravaju na tegobe zbog promjene vremena

S. Š.
Nepovoljna biometeorološka slika (Izvor: FHMZ/Facebook)
Nepovoljna biometeorološka slika (Izvor: FHMZ/Facebook)
Federalni hidrometeorološki zavod (FHMZ) najavljuje za danas nepovoljnu biometeorološku prognozu, a razlog je povećana naoblaka, kiša i pljuskovi - odnosno promjena vremena u odnosu na prethodne dane.

Od danas pa do kraja ove sedmice osjećat ćemo da je stigla prava jesen. Očekuje nas promjenjivo vrijeme uz povremeno kišu, lokalno obilniju, dok će temperature biti u padu.

"Zakoračili smo u oktobar, a vrijeme zasada 'sluša' kalendar. Nakon lokalno prvog mraza u protekla dva dana, od sutra višednevni uticaj sredozemne ciklone donosi tmurno i kišovito vrijeme", najavljuju meteorolozi.

Kiša je u pojedinim dijelovima Bosne i Hercegovine padala tokom noći, a tokom dana će se padavine postepeno proširiti na sve krajeve. Ipak, kiša će biti lokalnog karaktera. Padavine se povremeno očekuju tokom petka ali i vikenda uz uglavnom oblačno i svježije vrijeme.

Uslijed promjene vremenskih prilika, opšta biometeorološka slika će biti lošija u cijeloj zemlji. Povećana naoblaka, kiša i pljuskovi, kao i povremeno jače južno strujanje, kod hroničnih bolesnika uzrokovat će izraženije tegobe, stoga je preporučljivo biti oprezniji i ne izlagati se pretjeranim aktivnostima. Moguće su meteopatske reakcije poput glavobolje, malaksalosti, nervoze, reumatskih bolova, u noći problemi sa snom. Na sjeveroistoku Bosne bit će neznatno ugodnije, uz manje padavina, upozorenje je federalnih meteorologa.

Meteorolozi za petak najavljuju pretežno oblačno vrijeme sa kišom i pljuskovima. Intenzivnije padavine na sjeveru Hercegovine, istočnim i zapadnim područjima Bosne. Poslije podne prestanak padavina u većini područja i smanjenje oblačnosti u Hercegovini, na istoku i jugozapadu Bosne. Vjetar slab do umjeren u Hercegovini i na jugozapadu Bosne južni i jugozapadni, a u ostatku zemlje zapadni i sjeverozapadni. Jutarnja temperatura zraka od 10 do 16, na jugu do 22, a dnevna od 12 do 18, na jugu i istoku zemlje do 22 stepeni.

U subotu možemo očekivati pretežno oblačno vrijeme sa kišom i lokalnim pljuskovima. Vjetar slab sjeverni i sjeverozapadni. Jutarnja temperatura zraka od osam do 12, na jugu do 14, a dnevna od 10 do 16, na jugu zemlje do 22 stepena.

U nedjelju šestog oktobra, pretežno oblačno vrijeme uz postepeno smanjenje oblačnosti poslije podne. Vjetar slab sjeverni i sjeverozapadni. Jutarnja temperatura od šest do 12, na jugu do 14, a dnevna od 12 do 16, na jugu do 19 stepeni Celzijusa.