Održan protest
10

Porodica traži ponovnu istragu samoubistva vijećnika iz Tuzle

A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
(Foto: A. K./Klix.ba)
Članovi porodice i prijatelji Damira Muratovića, koji je tragično preminuo 3. jula prošle godine, danas su se okupili na još jednom protestu u Tuzli. Tom prilikom je ukazano na, kako navode, sumnjive okolnosti koje se vežu za tragični događaj.

Kako je navedeno iz Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog katona te Kantonalnog tužilaštva u Tuzli, Damir Muratović je 3. jula prošle godine izvršio samoubistvo skočivši sa zgrade.

Međutim, članovi porodice ukazuju na sumnjive okolnosti koje se vežu za tragični događaj. Tu se posebno ističe njegov otac Redžep Muratović, koji je sva lična saznanja o događaju uputio na adresu Tužilaštva TK.

"Nakon decembarskih protesta, kada nas je i primila kantonalna tužiteljica iz istrage, došao sam do saznanja da je sedam, osam propusta napravljeno u samoj istrazi. Mi ne možemo odustati od toga ni u kojem slučaju", kazao nam je Muratović.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

Muratović ističe da je podnio krivične prijave protiv nekoliko osoba za koje tvrdi da su uzrok, odnosno da su doprinijele njegovom samoubistvu.

Dodaje da su u proteklim danima počela saslušanja pojedinih osoba, među kojima su i komšije u zgradi iz koje je Muratović izvršio samoubistvo.

"Mi imamo dokaze o teškoj ucjeni, koji su njoj (tužiteljici, op.a.) prezentirani, ali mi je saopćeno da nije bilo novčane iznude te da to ne spada pod krivično djelo. To je meni potpuno nejasno", kaže Muratović.

On traži i ponovnu rekonstrukciju događaja.

"Od osoba koje su obezbjeđivale mjesto događaja saznao sam da su otisci uzimani sa četvrtog sprata zgrade, ali nakon pola sata, kada su vjerovatno saznali stepen povreda su se vratili. Tada su sa sedmog sprata spuštali metar, što je skandalozno. Tijelo ne može biti u onakvom položaju te na onom mjestu na kojem je pronađeno, ako je paolo sa sedmog sprata", tvrdi Muratović.

Damir Muratović je bio gradski vijećnik u Tuzli te nekadašnji direktor Zavoda za odgoj i obrazovanje osoba sa smetnjama u psihičkom i fizičkom razvoju.