Pucnjava u dvorištu škole
73

Portparolka MUP-a KS: U kući maloljetnika je pronađeno oružje, on je priveden

A. Ku.
Nakon pucnjave ispred zgrade Srednje metalske škole u Sarajevu u kojoj je ranjen jedan učenik održana je konferencija za novinare na kojoj se obratila portparolka Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS) Mersiha Novalić.
Ona je kazala da je jutros u 8:00 sati osoblje škole obavijestilo policiju da se u dvorištu škole dogodio incident u kojem je povrijeđen učenik.

"Izlaskom na teren policijski službenici su utvrdili da je jedan učenik zadobio povrede", rekla je Novalić.

Dodala je da je identifikovan učenik koji je upotrijebio vatreno oružje te je izvršen pretres objekta i pronađeno oružje koje za koje se sumnja da je korišteno za koriuštenje krivičnog djela.

Maloljetnik je lišen slobode i trenutno se nalazi na kriminalističkoj obradi. On se tereti za izazivanje opće opasnosti.

Govoreći o mjerama prevencije vršnjačkog nasilja, Novalić je kazala da je MUP KS jedna od karika u lancu koja se bavi prevencijom.

Prošle godine je održano više od 500 radionica za učenike osnovnih i srednjih škola, ali je, dodaje, potrebno da se i ostale institucije uključe.

"Možemo da govorimo i o fenomenu koji je kuluminirao o dojavama o postavljenim eksplozivnim napravama. Devet osoba je lišeno slobode, a osam je maloljetno. Svi su učenici srednjih škola sa područja KS", navela je.

Istakala je da činjenica da je devet osoba privedeno i da je za šest određena mjera smještaja za maloljetnike ipak ne sprječava da i danas stižu dojave o postavljenim eksplozivnim napravama u škole.