Rok od 10 dana
23

Poruka iz Krajine: Sarajevo treba preuzeti kontrolu nad migrantskim centrima ili ćemo ih rasformirati

Piše: M. Ć.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Nakon današnje sjednice Operativne grupe za koordiniranje aktivnosti i nadzora nad migrantskom krizom na području USK od Ministarstva sigurnosti BiH zatraženo je da u roku od deset dana preuzme u nadležnost migrantske centre u ovom kantonu i u njima uspostavi kućni red, u suprotnom su zaprijetili zatvaranjem centara i zabranom daljnjeg prihvatanja migranata na ovom području.

Premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić sazvao je danas sastanak Operativne grupe za koordiniranje aktivnosti i nadzora nad migrantskom krizom na području USK. Kako je istaknuto nakon sjednice, članovi Operativne grupe zatražili su od Ministarstva sigurnosti BiH, čija je isključiva nadležnost upravljanje migracijama, da se u narednih deset dana odredi o statusu ad hoc formiranih privremenih prihvatnih centara na području Unsko-sanskog kantona te da ih preuzme u nadležnost, kako bi se u njima mogao utvrditi kućni red i kontrolisati kapacitet prihvata korisnika smještaja, kao i zdravstveno-epidemiološka situacija.

"Unsko-sanski kanton ostaje čvrsto pri stavu da se mora kontrolisati migrantski val i da kvote za prihvat migranata, koje su određene sukladno raspoloživom kapacitetu, ne mogu preći 3.200 osoba i to: 700 osoba u centru Miral u Velikoj Kladuši, 420 osoba u centru Sedra u Cazinu, 580 osoba u centru Borići u Bihaću i Bira 1.500 migranata, s tim što se u centre Sedra i Borići smještaju isključivo porodice s djecom i djeca bez pratnje roditelja", istaknuto je u jednom od zaključaka.

Od Ministarstva sigurnosti traže i da osobe problematičnog ponašanja iz centara na području USK izmjesti u centar zatvorenog tipa, kao i da preuzmu brigu o svim osobama koje nemaju smještaj u okviru navedenih kapaciteta. Također, od Granične policije zatražili su puni angažman na zaštiti granica BiH.

Od Međunarodne organizacije za migracije (IOM), pak, zatraženo je da u roku od sedam dana sve porodice s djecom, žene i djecu bez pratnje izmjesti u centre Borići i Sedra. Pored toga, od IOM-a zahtijevaju i da, u saradnji s ostalim međunarodnim organizacijama uključenim u pomoć migrantima, koordinira potpunu saradnju sa Zavodom za javno zdravstvo USK i zdravstvenim ustanovama, posebno na dostavljanju podataka bitnih za mjere očuvanja zdravstveno-epidemiološke situacije na području kantona.

Također, svim apotekama u USK zabranili su prodaju lijekova migrantima za koje se mora izdavati liječnički recept, dok je od građana Unsko-sanskog kantona zatraženo da prestanu nelegalno davati usluge smještaja i prijevoza migrantima.

"Ukoliko u narednih deset dana zahtjevi koji se odnose na Ministarstvo sigurnosti BiH i IOM ne budu ispoštovani, Unsko-sanski kanton će biti prinuđen pokrenuti mjere da se privremeni prihvatni centri na području Kantona rasformiraju i zabrani svaki prihvat ilegalnih migranata na ovom području, identično kao i na području RS", saopćeno je iz Vlade USK.