Ogromne štete
7

Posjetili smo i Trusinu kod Konjica, shrvanim mještanima život je zauvijek promijenjen

D. Be.
Foto: I. L./Klix.ba
(Foto: I. L./Klix.ba)
Ekipa portala Klix.ba danas je posjetila i selo Trusina na području Općine Konjic gdje smo zabilježili katastrofalnu situaciju, ogromnu štetu i shrvane mještane kojima se život promijenio u nekoliko minuta.
Jedan od mještana sa kojima smo razgovarali je Almin koji nam kaže da je njegovu porodicu oko jedan sat iza ponoći probudilo lupanje kamenja.

"Pogledao sam dole, jezero ispod kuće, nestaje drveće, nosi sve... A bila je bašta tu, sve se promijenilo odjednom. To je bilo nestvarno za vidjeti. Bilo je i ovdje ranije padanja, ali se nešto desilo baš toliko, da je možda brana, to je nosilo kuće. Nažalost ima i žrtava. Izmjenilo nam je život odjednom. Moj komšija je bio u kući koju je voda odnijela, ali su ga izvukli. Kažu da u Buturović Polju ima 4-5 žrtava što znamo", kazao nam je.

Naša ekipa je zabilježila prevrnute automobile, oštećene ceste i prijelaze, potopljene kuće, blato, mulj i ljude koji ne znaju kako će nastaviti dalje i koji su još uvijek u strahu s obzirom da je i danas tokom dana padala kiša.

Saznajemo i da im je danas uspostavljena električna energija i telefonske linije, ali da pitke vode neće sigurno imati danima.

Podsjetimo, prema zvaničnim podacima u razornim poplavama i pokrenutim klizištima u BiH stradalo je 16 osoba (13 na području Jablanice i tri na području Fojnice), a spasilačke ekipe tragaju za nestalima.