Smještaj umjesto pritvora
4

Posjetili smo Odgojni centar KS gdje borave i maloljetnici osumnjičeni za lažne prijave o bombama

I. Sa.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Dva maloljetnika osumnjičena da su više puta slali lažne prijave o postavljenim bombama u sarajevske škole trenutno su smještena u Odgojni centar Kantona Sarajevo.

Redakcija Klix.ba portala je posjetila ovu ustanovu gdje, prema odluci suda, dolaze i maloljetnici koji su počinili teška krivična djela, pa i ubistva.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Glavno pitanje koje smo imali jeste da saznamo kako izgleda njihov dan, koje su odgojne mjere koje se provode i koliko dugo se tu zadržavaju.

U ustanovi trenutno boravi ukupno šest maloljetnika, od toga četiri u privremenom smještaju. Oni nikada nisu sami i sve aktivnosti, koje ćemo pojasniti u nastavku, odvijaju se u strogo kontrolisanim uslovima. Uvijek su pod nadzorom i ne smiju koristiti ni mobitel ni društvene mreže.

Zašto se izrekne mjera smeštaja umjesto pritvora?

U ovom centru postoje dvije vrste smještaja: služba za resocijalizaciju koja se odnosi na izvršenje odgojnih mjera koje izrekne sud i služba za dijagnostiku i resocijalizaciju (koja se bavi pitanjem privremenog smještaja umjesto pritvora).

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

U prvoj vrsti može biti izrečena mjera neprekidnog boravka u dužini od 15 dana do tri mjeseca, zatim mjera na nekoliko do 30 dana i ne kraće od 14 dana (ovdje se radi o nekoliko sati dnevno), zatim ona koja je nekoliko sati dnevno u trajanju od 14 do 30 dana.

U drugoj vrsti službe i privremenog smještaja, vrši se najčešće dijagnostika i opservacija maloljetnika, tačnije opsežna testiranja intelektualne zrelosti i slično kako bi se procijenilo kako je došlo do nekih krivičnih djela. Dalje se to mišljenje daje sudu.

Kada sud odluči o pritvoru od 30 dana, oni imaju toliko da krene suđenje.

"Sudija odredi mjeru privremenog smještaja ili pritvora koji se nalazi u Orašju. U pritvoru djeca ne mogu izvršavati školske obaveze i teško se organizuju pa ne mogu uraditi ono što ovdje mogu. Zato sudija često izrekne smještaj umjesto pritvora", naveo je Midhat Kerla, direktor Odgojnog centra Kantona Sarajevo za Klix.ba.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Ovdje se vodi s jednim i to je interes maloljetnika. Sud daje saglasnost da maloljetnik pohađa online nastavu, ima nastavu na daljinu i posjete.

"Postupak (op.a. suđenje i ostalo) traje do dva mjeseca kada mi vršimo dijagostiku. Radi se o komplikovanim testovima, vrši se čitav niz testova kako bi se dijagnosticiralo kako je došlo do toga", naveo je Kerla.

Nakon završetka suđenja, sud odlučuje gdje maloljetnik ide i to može biti i u ovu ustanovu, ali može ovdje boraviti do tri mjeseca.

Samo dvije ustanove na prostoru FBiH

Kao i mnogi stručnjaci, direktor ove ustanove smatra da je prevencija nešto na čemu se mora raditi, posebno kada je riječ o cyber nasilju.

"Često roditelji ne mogu kontrolisati djecu jer ona znaju više od njih u vidu tehnologija. Roditelji su skoro nemoćni iako je kontrola neophodna. Slična situacija je u školama jer se na časovima predaje nešto što nije operativno. Nastavnik koji predaje često manje zna od djeteta. Ipak, društvo mora naći rješenje jer ovo postaje zabrinjavajuće: broj prijavljenih krivičnih djela i njihova brutalnost ukazuju da treba rješenje da se vidi koji su motivi", rekao je Kerla.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

U ovoj ustanovi se rade dvije vrste prevencija: primarna (poput predavanja u školi) i sekundarna (indivudualna gdje korisnici dolaze u ustanovu i otklanja se konkretan problem).

Mjere spadaju u kantonalni nivo, a u FBiH postoje samo dva odgojna centra u Sarajevu i Tuzli.

"Kako da u Bihaću neko riješi ovaj problem ako nema ustanovu?", navodi on.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Kako izgleda dan u privremenom smještaju?

Aldijana Redžović, šefica službe za dijagnostiku i opservaciju ove ustanove pojasnila je kako izgleda dan maloljetnika koji su smješteni u privremenom smještaju umjesto pritvora.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Napomenimo da se u privremenom smještaju primjenjuju iste zakonske mjere kao i za pritvor: maloljetnici ne mogu napuštati ustanovu osim kada odlaze na ročišta i to u pratnji sudske policije te nastavu pohađaju online ili na daljinu.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

"Trenutno sva četvorica maloljetnika koji su u privremenom smještaju imaju status redovnog učenika. U zavisnosni od početka nastave, buđenje je od osam do deset sati ujutru. Poslije doručka i aktivnosti poput spremanja kreveta, omogućeno im je praćenje nastave uz nadzor određenih radnika", pojašnjava ona.

Savjetodavni rad je od 10 do 11 sati gdje tim stručnjaka (pedagog, psiholog i socijalni radnik) vrši opservaciju i dijagnostiku.

"Od 11 do 12 je edukativna aktivnost, a onda do 12 radno-okupaciona aktivnost gdje se rade tehnike slikanja, modeliranja, dekupaža te slijedi ručak i dnevni odmor", rekla je ona.

Nakon toga obično slijede posjete koje su kontrolisane i u saglasnošću sa sudijom. Sve se odvija u prostorijama ustanove i uz nadzor stručnih radnika.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

"Od 15 sati imamo savjetodavne razgovore i neku aktivnost, poput računarske, a od 17 do 19 sati su sportske aktivnosti, onda slijedi večera te slobodne aktivnosti", rekla je Redžović.

U tim opuštajućim okolnostima, stručni radnik obavlja savjetodavne razgovore uz, na primjer, gledanje filma.

Uz saglasnost sudije, maloljetnici imaju pravo i na telefonske pozive. Nemaju pristup telefonu niti društvenim mrežama već samo kada rade školske aktivnosti te uz nadzor.