Kraj mandata
16

Posljednji govor Škrijelja na čelu UNSA-e: Univerzitet je na čvrstim temeljima i spreman za nove pobjede

A. L.
Foto: V. D./Klix.ba
(Foto: V. D./Klix.ba)
Odlazeći rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj održao je danas oproštajnu press konferenciju prije nego što ovu poziciju preda novoizabranom Tariku Zaimoviću.

Kako je kazao, na kraju osmogodišnjeg mandata ispunjen je ponosom i zahvalnošću.

"Od 2016. godine pa do danas, UNSA je prošao kroz jedno od najdinamičnijih perioda. Postavili smo i prihvatili ambiciozan plan. Naše strateške smjernice bile su jasne - da Univerzitet postane savremena institucija. Taj zadatak nije bio nimalo lak jer smo se suočili s brojnim izazovima. Međutim, na sve smo izazove odgovorili zajedno. Imali smo jasnu viziju", kazao je.

Kako dodaje, kroz prve četiri godine, Univerzitet je napravio ključne korake prema jačanju autonomije.

"To je temelj na kojem počiva sloboda istraživanja i kritičkog mišljenja. U drugom mandatu Univerzitet se suočio sa do sada nezabilježenim izazovima, uključujući pandemiju koja je poremetila naš rad. Uprkos globalnoj krizi, nastavili smo raditi bez prekida kroz digitalizaciju nastavnih procesa. U tom periodu nastavili smo jačati informatičku strukturu".

Istakao je da je ponosan na tehnološki napredak kao i napretkom u oblasti nauke i istraživanja.

"Uspjeli smo osigurati sredstva za brojne istraživačke projekte. UNSA je ostvario značajan porast svog međunarodnog ugleda. Ovaj uspjeh je rezultat kontinuiranog rada. Univerzitet je postao visokoprepoznatljiva institucija, kako u BiH tako i na regionalnom nivou. UNSA aktivno sarađuje s mnogim međunarodnim institucijama i organizacijama. Imamo 150 bilateralnih sporazuma. Kad je u pitanju rangiranje na svjetskim rang listama, u junu smo se nalazili na 1439. mjestu što nas plasira među 4,5 posto najboljih na svijetu. U Evropi se nalazimo na 550. mjestu od ukupno više od 5.000 univerziteta", kazao je.

Kako dodaje, svi ovi uspjesi ne bi bili mogući bez svih ljudi koji čine UNSA.

"Dekani i dekanese, profesori, asistenti, administrativno osoblje i naši studenti su bili ključni u ovom procesu. Posebno sam ponosan na naš kontinuiran rad za podršku studentima. Pred nama je još mnogo posla. Kampus smo uredili, u njegovom centralnom dijelu je danas gradilište gdje niče imponzantan projekat Nacionalne biblioteke. Ovaj kampus će biti dom za buduće generacije studenata i istraživača. Bit će to univerzitetsko središte u ovom dijelu Evrope. Želim poručiti da je UNSA na čvrstim temeljima spreman za nove izazove i nove pobjede. Novom rektoru želim mnogo sreće i uspjeha", kazao je.

Zahvalio se na kraju premijeru KS Nihadu Uku i svim ministrima u Vladi KS.