Ostvaruju rast
107

Postizborna analiza: SDA ubjedljiva u Zeničko-dobojskom kantonu, ali bez ključne pozicije

E. M.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Stranka demokratske akcije u Zenici je najavila da će imati najveći broj vijećnika u Gradskom vijeću Zenica. Međutim, iako su ostvarili puno bolji izborni rezultat nego prije četiri godine, funkciju gradonačelnika nisu osvojili.

U Zeničko-dobojskom kantonu Stranka demokratske akcije funkciju gradonačelnika/načelnika nije osvojila u Varešu, gdje je Zdravko Marošević (HDS) izabran ponovo za načelnika, i u Zenici, gdje je Kasumović osvojio treći mandat. U Usori nisu ni imali svog kandidata za ovu funkciju, dok su u svim drugim općinama ostvarili pobjede.

Međutim, cjelokupno gledajući SDA ima razloga za slavlje i u Zeničko-dobojskom kantonu.

U Zavidovićima je 32-godišnja Erna Merdić-Smailhodžić (SDA) uzela gradonačelničku funkciju od Hašima Mujanovića, koji je nakon dva mandata izgubio povjerenje građana, dok je u Žepču Suvad Hadžić (SDA) načelničku funkciju preuzeo od "vječnog načelnika" Mate Zovke (HDZ), a što je najviše rezultat razjedinjenosti Hrvata u ovoj općini i "pucanja HDZ-a".

SDA je došla na vlast i u Maglaju, gdje je Maid Suljaković osvojio načelničku poziciju s prednošću od 600 glasova naspram Mirsada Mahmutagića (SDP). Općinsko vijeće je ranije neuspješno pokušalo opozvati Mahmutagića, međutim sada je definitivno kraj njegovog mandata na čelu Maglaja.

Osim toga SDA je pobijedila i u Doboj Jugu, Tešnju, Kaknju, Olovu, Visokom i Brezi.

Kada govorimo o glasovima za gradonačelnika Zenice s njima ne mogu biti zadovoljni ni Spahija Kozlić, ali ni gradonačelnik Fuad Kasumović koji je osvojio mandat.

Iako je Kozlić, prema SDA-ovim rezultatima, ostvario blizu 16.000 glasova (CIK: 14.772 na 91% obrađenih mjesta), što je više nego bilo koji kandidat od Husejina Smajlovića do danas, ipak nije osvojio mandat načelnika. Kasumović je, prema SDA-ovim rezultatima, ostvario tek 18.650 (CIK: 17.483 NA 91% obrađenih mjesta) što je za oko 14.000 glasova manje nego što je osvojio prije četiri godine te zasigurno taj pad ne može biti zanemariv.

Sudeći prema dosadašnjim rezultatima, SDA bi s dosadašnjih osam vijećnika mogla doći na brojku i do 11-12 imena u Vijeću, a sličan broj trebao bi imati i Fuad Kasumović, odnosno BHI-KF, dok će vijećnike imati i SDP, Snaga naroda, SBiH i Pokret, tako da će se za većinu u vijeću morati boriti za svaku ruku.