Konferencija u Sarajevu
64

Potencijali regionalne saradnje: "BiH mora sarađivati s državama s kojim nema otvorenih pitanja"

B. H.
U organizaciji Centra za geopolitička istraživanja – GEOPOL, uz saradnju sa Općinom Novi Grad organizovana je konferencija "Potencijal regionalne saradnje u kontekstu aktuelnih geopolitičkih izazova", na kojoj su učestvovali parlamentarni zastupnici Bošnjaka iz regiona Zapadnog Balkana.

Plenarna predavanja održali su Admir Lisica, direktor Centra za geopolitička istraživanja pod nazivom "Povezivanje – agenda budućnosti i brana od hegemonizma" i načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić na temu "Važnost povezivanja u vremenu globalnih raskola".

Istakli su da je bitno povezivanje Bošnjaka iz država regiona, ali i saradnja sa državama s kojim Bosna i Hercegovina nema većih otvorenih pitanja poput Crne Gore, Albanije, Kosova i Sjeverne Makedonije. U kontekstu toga, istaknuto je da je poželjna saradnja i sa ostalim državama poput Srbije, ali u trenutku kada politički vrh doživi katarzu i odustane od hegemonskih pretenzija.

Na prvoj panel diskusiji poslanik u Skupštini Srbije Ahmedin Škrijelj, parlamentarni zastupnik FBiH Admir Čavalić i političar i ekonomista iz Crne Gore Sead Šahman istakli su značaj povezivanja Bošnjaka, te da upravo Bošnjaci mogu biti vezivno tkivo za saradnju između država regiona u kojima su Bošnjaci nezaobilazan politički faktor.

Na drugom panelu učestvovali su novinar s međunarodnim iskustvom Semir Sejfović, te privrednik i potpredsjednik Skupštine Bijeljina Mustafa Gradaščević, koji su naveli primjere zloupotrebljavanja saradnje, kao što je onaj od prije nekoliko mjeseci sa „svesrspkog sabora“, ali su naveli kako mediji mogu biti faktor kreiranja pozitivne nove paradigme koja će isticati faktore koji vežu region, a ne one koji ga razjedinjuju.

Gradaščević je naglasio da privreda i ekonomija nadilaze granice, te da ukoliko bi one imale prednost u odnosu na politiku imali bismo dosta više razloga za saradnju.

Konferenciji su prisustvovali akademski radnici, privrednici, politički predstavnici, te mnogobrojni mediji iz Bosne i Hercegovine i regiona.